Σχεδόν τετραπλάσιος του αναμενομένου ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων δανείων στην Κίνα τον Αύγουστο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιούλιου, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω χαμηλής ζήτησης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Η συνολική αξία των νέων δανείων που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες τον περασμένο μήνα ανήλθε στο 1,36 τρισ. γουάν (186,18 δισ. δολάρια), από 345,9 δισ. γουάν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα ανέρχονταν στο 1,20 τρισ. γουάν. Η αξία των νέων δανείων ήταν επίσης μεγαλύτερη από το 1,25 τρισ. γουάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

«Η βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης ήταν βελτιωμένη τον Αύγουστο, καθώς τα μέτρα βοήθησαν την οικονομία να σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Τα στεγαστικά δάνεια ανέκαμψαν, γεγονός που δείχνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων και η χαλάρωση της πολιτικής στον κλάδο των ακινήτων βοήθησαν στην ενίσχυση του κλίματος των αγοραστών», συμπληρώνει.

Τα δάνεια των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, αυξήθηκαν στα 392,2 δισ. γιουάν τον Αύγουστο, έναντι συρρίκνωσης της τάξεως των 200,7 δισ. γιουάν τον Ιούλιο. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν στα 948,8 δισ. γουάν από 237,8 δισ. γουάν τον Ιούλιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ δήλωσε ότι η Κίνα αναμένεται να επιτύχει το στόχο της για ανάπτυξη περί του 5% το 2023. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο στόχος ενδεχομένως να μην επιτευχθεί εξαιτίας της επιδεινούμενης ύφεσης στα ακίνητα, των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών και της υποχώρησης της πιστωτικής επέκτασης.

Μέτρα στήριξης από το Πεκίνο

Προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων τους τελευταίους μήνες, όπως μέτρα για να στηριχθεί η ζήτηση στις κατοικίες.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, όπως η μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), για να εξασφαλίσουν άφθονη ρευστότητα.

Η ευρεία προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε κατά 10,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, χαμηλότερα των εκτιμήσεων του 10,7% σε poll του Reuters. Τα κεφάλαια Μ2 αυξήθηκαν κατά 10,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα ανεξόφλητα δάνεια σε γιουάν αυξήθηκαν κατά 11,1% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες, ενώ αντιστοιχούσε στην αύξηση του Ιουλίου.

Η ετήσια αύξηση της ανεξόφλητης συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης (TSF), ένα ευρύ μέτρο των πιστώσεων και της ρευστότητας στην οικονομία, επιταχύνθηκε στο 9% τον Αύγουστο από ένα χρόνο νωρίτερα και από 8,9% τον Ιούλιο.

Η TSF περιλαμβάνει μορφές χρηματοδότησης εκτός ισολογισμού που υπάρχουν εκτός του συμβατικού τραπεζικού συστήματος δανεισμού, όπως οι αρχικές δημόσιες εγγραφές, τα δάνεια από εταιρείες καταπιστεύματος και οι πωλήσεις ομολόγων.

Τον Αύγουστο, το TSF αυξήθηκε στα 3,12 τρισ. γουάν από 528,2 δισ. γουάν τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τον Αύγουστο η TSF να ανέλθει στα 2,46 τρισ. γουάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ