Ταμείο

Νεκροί, χωριά μέσα στο νερό, περιουσίες χαμένες, κτήματα κατεστραμμένα, επιχειρήσεις «πληγωμένες». Ο κόσμος της Θεσσαλίας σε απόγνωση. Κι ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Θα έρθει όμως η ώρα του … ταμείου!

Οσονούπω. Ο Οκτώβριος δεν είναι μακριά.

Επί τόπου

Έτσι – μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, όπως στις φωτιές – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στη Λάρισα, περιηγήθηκε τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα για να δει το μέγεθος της καταστροφής και κατέληξε στο Βόλο – φαντάζομαι ο δήμαρχος κ. Αχιλλέας Μπέος θα του εξασφάλισε κανένα μπουκαλάκι νερό, να μην «κορακιάσει» ο άνθρωπος – για να διαπιστώσει προφανώς πως κατάφερε ο δήμαρχος να μείνει μία πόλη 130.000 κατοίκων χωρίς… ύδρευση! Είναι εμπειρία, όπως και να το κάνουμε….

Παρών

Α, ναι έκανε και δηλώσεις. Μεταξύ των άλλων είπε πως «Εγώ δεν κρύβομαι, πάντα στα δύσκολα είμαι εδώ»! Όπως στον Έβρο….

—–

«Αίμα»

Επειδή όμως η καταστροφή είναι μεγάλη και οι συνέπειες – άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – είναι πολλαπλές, όπως αντιλαμβάνεστε, κάποιον πρέπει να «ρίξουν στα λιοντάρια». Πρέπει να «χυθεί αίμα» για να κατευναστεί η οργή των κατοίκων της Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης της Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τον αντιλήφθηκε εγκαίρως, μετά μάλιστα και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη. Και ζήτησε «βοήθεια» από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή την αναβολή των εκλογών. Η απάντηση ήταν ανεπίσημη, αλλά άμεση: «Αποκλείεται»! Και πώς απάντησε ο κ. Αγοραστός; Δήλωσε πως τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα είναι ευθύνης της κυβέρνησης και όχι της Περιφέρειας. Με απλά λόγια τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν μετά από τον «Ιανό» με κυβερνητική ευθύνη. Και ακολούθως στην συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή, το ακραίο φαινόμενο και όλα τα συναφή, πουθενά οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί βρισκόμαστε τώρα.

Απώλειες;

Όμως άνθρωποι σοβαροί μου λένε πως ο κ. Αγοραστός πηγαίνοντας στις εκλογές σ΄αυτό το κλίμα είναι πιθανόν και να χάσει. Πρωτοφανές, αλλά αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται όχι από αντιπάλους, αλλά από ανθρώπους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση. και δεν απομένουν παρά λίγες μόνο εβδομάδες ως τις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Εμφύλιος»

Κι αν το ένα μέτωπο είναι μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας, το άλλο μέτωπο είναι ένας ιδιότυπος «εμφύλιος» χαμηλής έντασης εντός της κυβέρνησης. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, που στη διάρκεια της πανδημίας ως υπουργός Υγείας «εδοξάσθη κρυπτόμενος», τώρα ως επικεφαλής του μηχανισμού – από την εποχή των πυρκαγιών ακόμη – αντιμετώπισης καταστροφών «κατεποντίσθη εμφανιζόμενος». Για να θυμηθώ την περίφημη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου. Και επειδή οι πυρκαγιές και πλημμύρες παρέχουν λόγο ύπαρξης στο υπουργείο του κ. Κικίλια, η αξιολόγηση του βασίζεται στο αποτέλεσμα.

Ο κ. Ν. Δένδιας

Έτσι, λοιπόν, διαρροές επί διαρροών έφεραν εγκαλούμενο τον στρατό και την ελλιπή συνδρομή τους, δηλαδή τον υπουργό Αμυνας κ. Νίκο Δένδια. Να προσθέσω μόνο πως αυτή η … «κολόνια» κρατάει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν έσκασαν οι βόμβες στη Νέα Αγχίαλο, όπου και πάλι σχετικές διαρροές εγκαλούσαν το υπουργείο Αμυνας. Μ΄αυτά και μ΄αυτά βγήκε ο κ. Δένδιας και δήλωσε on camera πως από την Τετάρτη το βράδυ που ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού, την παρείχε.

Πανικός

Αν λάβετε υπόψη σας επίσης πως αιφνιδίως κυκλοφόρησαν διαρροές και για πιθανό ανασχηματισμό – ίσως για να «σφίξουν τα γάλατα», ίσως γιατί είναι απελπισμένος ο πρωθυπουργός με την διάλυση των πάντων και το σκέφτεται σοβαρά, ποιος ξέρει; – μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του πανικού που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους, αρχής γενομένης από το Μέγαρο Μαξίμου. Από το επιτελείο!

Οργή

Κι ενώ «οι από πάνω» διαγκωνίζονται» φοβούμενοι την οργή των θεσσαλών, οι «από κάτω» μετρούν νεκρούς και ζημιές. Κι η οργή ξεχειλίζει χειρότερα από τον Πηνειό!

—-

Smart Park

Επιβεβαιώθηκαν, λοιπόν, κι επίσημα οι συνομιλίες ανάμεσα στην REDS και την Trade Estates του ομίλου Fourlis για την πώληση του Smart Park.

Το εμπορικό κέντρο των Σπάτων ανήκει στην πρώτη εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική της Ελλάκτωρ.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του asset.

Ρωτούσα λοιπόν να μάθω, «μα τι θα γίνει, οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ έχουν βαλθεί να πουλήσουν τα πάντα;» Και το ρωτούσα με αφορμή την πώληση της θυγατρικής ANEMOS στη Motor Oil και της Άκτωρ στην Intrakat.

Καλή πηγή που γνωρίζει τα πράγματα στην Ελλάκτωρ, μου εξηγούσε πως «δεν έχει να κάνει με την πώληση θυγατρικής του ομίλου. Αλλά καθαρά για την πώληση ενός ακινήτου, κάτι που αποτελεί και τη βασική δραστηριότητα της REDS, η οποία ωριμάζει και αναπτύσσει projects real estate».

Και φυσικά η ίδια πηγή μου τόνισε «μην ξεχνάς πως και με αυτόν τον τρόπο η θυγατρική της Ελλάκτωρ εξασφαλίζει πόρους για την ανάπτυξη νέων έργων, όπως το “μικρό Ελληνικό” στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης και τη Μαρίνα Αλίμου». Αυτά!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories