Αποκάλυψη

Μετά από τους 57 νεκρούς των Τεμπών, την σχεδόν ολική καταστροφή του Έβρου – με 935.000 στρέμματα καμένα – και 1,7 εκατ. στρέμματα καμένων εκτάσεων σ΄ολόκληρη τη χώρα, τώρα «χτυπήθηκαν» από τον Daniel τρεις πόλεις της Θεσσαλίας, με τον Βόλο εξ αυτών κατεστραμμένο και δεκάδες χωριά πνιγμένα.

Κάμπος ποιος κάμπος;

Μονακό;

Να λέμε όμως και «του στραβού το δίκιο». Το όνειρο του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου να κάνει τον Βόλο Μονακό λίγο ακόμη και θα … εκπληρωθεί! Είναι κάτι ανάμεσα σε … Μονακό και Βενετία! Οκτώ χρόνια δήμαρχος και δήλωσε ανερυθριάστως πως το δίκτυο ύδρευσης έχει καταστραφεί και τα αντλιοστάσια επίσης. Κυκλοφορεί στην πόλη και μοιράζει μπουκαλάκια με νερό. Οι Βολιώτες μπορούν να τον ξαναψηφίσουν, όπως και στις άλλες θεσσαλικές πόλεις τους αντίστοιχους δημάρχους. Τόσα έχουν κάνει για τις πόλεις τους! Δεν αξίζουν μία ψήφο;

Ψάχνω να βρώ τον γκαντέμη….

Καταστροφές στο Βόλο απο την κακοκαιρία. Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Άτυχος

Αλλά κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πραγματικά άτυχος! Πάνω που πήγαινε να δείξει ότι είναι – περίπου – ηγέτης των Βαλκανίων, του έκαψε την φιλοδοξία η πύρινη λαίλαπα. Τώρα που είχε σκοπό να πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να φανεί από την μία πλευρά ως ο μέγιστος μεταρρυθμιστής – την σκόνη του θα είχε δει ο κ. Κώστας Σημίτης – και από την άλλη να δηλώσει πως «ατάκα και επί τόπου» θα αποζημιωθούν οι Εβρίτες, ήλθε ο Daniel και του έκανε και πάλι ρημαδιό….

Επιλογές

Αρχικά πίστευαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορούν να την σώσουν την παρτίδα και διέρρευσαν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα εξαντληθεί στην ομιλία του και στη συνέντευξη και ελάχιστοι εκ των υπουργών θα τον ακολουθήσουν – και θα πεταγόταν και μέχρι τον Έβρο, που δεν έχει πάει ακόμη στα καμένα. Όμως προϊόντος του χρόνου το σκέφτηκαν καλύτερα, πως θα ήταν – επικοινωνιακά – προτιμότερο να πάει στους «πνιγμένους» της Θεσσαλίας παρά στους «καμένους» του Έβρου, που έτσι κι αλλιώς οι φωτιές έσβησαν, αφού δεν είχαν να κάψουν τίποτα άλλο.

Άκυρο

Έτσι ακυρώθηκε η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – κι όπως αντιλαμβάνεστε των υπουργών και των παρατρεχάμενων και τα «μέγαρα», για να θυμηθώ και τον αλησμόνητο Βαγγέλη Γιαννόπουλο, έπεσαν σε «μαύρη μελαγχολία». Συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από το 1974 – τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω – που πρωθυπουργός δεν εγκαινιάζει την ΔΕΘ!

Παρών

Έτσι σήμερα θα είναι στο συντονιστικό κέντρο της Λάρισας για να παρακολουθήσει δια ζώσης τη καταστροφή της Θεσσαλίας. Είμαι πραγματικά περίεργος τι ύψους αποζημιώσεις θα δοθούν.

—————————————————-

Αστέρι

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρίσκεται με «κίτρινη κάρτα» από το Μέγαρο Μαξίμου και θα είχε «εισπράξει» και κόκκινη κάρτα αν ο κ. Νότης Μηταράκης δεν είχε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια προσφάτως. Την αρχική του δήλωση με την οποία εξομοίωνε τον θύτη με το θύμα, σχετικά με την δολοφονία του άτυχου Αντώνη στον Πειραιά, την «διόρθωσε» – αφού λίγο έλειψε να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου – θεωρώντας όσους τον επέκριναν ότι δεν … κατάλαβαν, δηλαδή διαθέτουν κάτι σαν περιορισμένο IQ!

Ενσυναίσθηση

Έχω αρχίζει να θεωρώ πως η «έλλειψη ενσυναίσθησης» είναι από τα κριτήρια για να γίνει κάποιος υπουργός στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πίστευα ποτέ ότι ο Οργουελ θα ήταν τόσο επίκαιρος….

Το μάζεψε

Εν πάση περιπτώσει το θέμα το μάζεψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δήλωση του στο FB και με αντίστοιχες δηλώσεις του, εν συνεχεία, του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη. Και μετά άνοιξε βεβαίως ο «ασκός του Αιόλου» για την εταιρεία. Και τα πράγματα πήραν τον δρόμο που έπρεπε. Αλλά ο κ. Βαρβιτσιώτης να προσέχει. Στην επόμενη «στραβή» θα βρεθεί εκτός αγώνος. Το κυβερνητικό σύστημα και ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να είναι υπό διάλυση και κάποιοι θα την πληρώσουν….

—————————————————-

Αναβολή

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που υπό κανονικές συνθήκες τα μέλη του θα ψήφιζαν για την εκλογή προέδρου, ενώ ο πρωθυπουργός θα έδινε την καθιερωμένη του συνέντευξη, το πήραν το μήνυμα και οι εκλογές αναβάλλονται για μία εβδομάδα. Τι εννοώ; Με την Θεσσαλία πνιγμένη, αλλά και αρκετές περιοχές της Φθιώτιδας, δεν ήταν δυνατόν να γίνουν εκλογές την Κυριακή.

Ανταγωνισμός

Όσοι το είχαν θέσει ακροθιγώς στα «ψηλά πατώματα» είχαν εισπράξει άρνηση και την διαβεβαίωση πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Είναι προφανές πως το επιτελείο της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου δεν είχε καμία διάθεση να τις αναβάλει. Ο λόγος είναι προφανής, όσο καθυστερούν τόσο κερδίζει πόντους ο ανθυποψήφιος της κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο κ. Ν. Παππάς

Ο πρώτος που ζήτησε δημοσίως αναβολή ήταν ο κ. Νίκος Παππάς – και σχετικά νωρίς – μαζί του συμφώνησε και ο κ. Στέφανος Τζουμάκας οπότε τα πράγματα δυσκόλεψαν για την κυρία Αχτσιόγλου – η οποία παρεμπιπτόντως επισκέπτεται την Μαγνησία για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες κατοίκους του Βόλου. Ετσι το απόγευμα το ζήτησε και αυτή δημοσίως. Αντιστοίχως οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κασσελάκης παρέπεμψαν για την απόφαση στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία άρχισε να συνεδριάζει στις 8 το βράδυ.

Η απόφαση για αναβολή ελήφθη τελικά και συγκεκριμένα για τις 17 Σεπτεμβρίου.

—————————————————-

Η επιτυχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σημαντική αναμφίβολα η επιτυχία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την χρυσοφόρα παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς στο ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που διαθέτει προσθέτει τον πλέον περιζήτητο οδικό άξονα της χώρας.

Η επιτυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι στον διαγωνισμό «έπεσαν κορμιά», καθώς η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,270 δισ. ευρώ απείχε μόλις 164 εκατ. ευρώ της προσφοράς του σχήματος Μυτιληναίος – VINCI που ανήλθε στα 3,106 δισ. ευρώ.

Ο πήχης του 5%

Ταυτόχρονα όμως, η επιτυχία έγκειται και στο ότι η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακύρωσε στην πράξη τη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερος γύρος προσφορών που προβλέπεται ως δικαίωμα του ΤΑΙΠΕΔ μόνο στην περίπτωση που οι προσφορές απέχουν μεταξύ τους κάτω από 5%. Η διαφορά των δύο προσφορών ήταν λίγο πάνω από 5%. Συγκεκριμένα, για 500.000 ευρώ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη του διαγωνισμού. Μιλάμε ομολογουμένως για μία πολύ μεγάλη επιτυχία, για μία κίνηση – ματ από την μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των υποδομών. Μάλιστα, αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, επισημαίνουν ότι στις εκτιμήσεις τους για την αξία της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπολογίζουν πλέον επιπλέον αξία τουλάχιστον 2- 3 ευρώ ανά μετοχή.

—————————————————-

Energean

Ο – μέσα σε ένα χρόνο – τριπλασιασμός της παραγωγής που ανακοίνωσε η Energean την Πέμπτη προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, την φέρνει όντως μεταξύ των βασικών παραγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία εκτιμά πως εντός του 2024 θα υπερβεί τις 200 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, εκ των οποίων πάνω από 80% σε φυσικό αέριο.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ήδη η εταιρεία παράγει και πουλάει αέριο στο Ισραήλ που αντιστοιχεί σε ποσότητα ίση με την συνολική ετήσια κατανάλωση της χώρας μας.

Αλλά έχει ενδιαφέρον το ότι στη χθεσινή teleconference με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές της αγοράς του Λονδίνου, ο CEO Μαθιός Ρήγας ήταν ξεκάθαρος: «H μεγάλη ανάπτυξη που έχει χαρακτηρίσει την εταιρεία την τελευταία 5ετία δεν σταματά εδώ!». Και αυτό καθώς ήδη έχει μπει μπροστά το σχέδιο ανάπτυξης των νέων κοιτασμάτων Katlan -η Energean τα είχε …πρωτοσυστήσει ως Περιοχή Ολύμπου, αλλά πλέον το κράτος του Ισραήλ τους έχει δώσει εβραϊκό όνομα – το οποίο κοιτά και προς εξαγωγές σε αγορές όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Αλλά και καθώς η εταιρεία έχει μπροστά μια σημαντική ερευνητική γεώτρηση στην Αίγυπτο σε πολλά υποσχόμενη περιοχή, όπου Operator και εταίρος της είναι ο ιταλικός κολοσσός που ακούσει στο όνομα ΕΝΙ.

Εξαγορές

Άραγε έχει και νέες εξαγορές το μενού; Ο κ. Ρήγας το άφησε σαφώς ανοικτό χθες στους αναλυτές, τονίζοντας όμως ότι η συνταγή παραμένει η ίδια: στην κατάλληλη συγκυρία, στην κατάλληλη τιμή και με κριτήριο να προσδώσουν επιπλέον αξία στους μετόχους. Το τελευταίο το κρατάμε, καθώς σε ενα χρόνο και κάτι η Energean έχει δώσει ως μέρισμα στους μετόχους της 1,5 δολάριο ανά μετοχή -ή 10% και πλέον, αν προτιμάτε, με βάση τη σημερινή της αξία στο Λονδίνο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories