H μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba υποχώρησe κατά 3% τη Δευτέρα, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σε μια αιφνιδιαστική κίνησή της ότι ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Daniel Zhang θα παραιτηθεί επίσης και από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης cloud.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μήνες αφότου η Alibaba ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ο Zhang θα αποχωρούσε από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Group για να επικεντρωθεί στη μονάδα πληροφοριών cloud.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργεί εικόνες από κείμενο

Ο Eddie Wu, ο οποίος επρόκειτο να διαδεχτεί τον Zhang ως Διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής του Alibaba Group από τον Σεπτέμβριο, θα αναλάβει προσωρινά και χρέη προέδρου και CEO της εταιρείας στο cloud, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ανασχηματισμός στην ηγεσία

Σε έναν αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό ηγεσίας τον Ιούνιο, η Alibaba ανακοίνωσε ότι ο Zhang αποχωρεί από τα καθήκοντα του CEO και του προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση πληροφοριών cloud.

Ο συνιδρυτής Wu θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής, ενώ ένας άλλος συνιδρυτής, ο Joseph Tsai, θα είναι πρόεδρος από τον Σεπτέμβριο, όπως είχε ανακοινώσει τότε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Zhang ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Alibaba από το 2015 και πρόεδρος του ομίλου από το 2019. Είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Cloud Intelligence Group από το 2022.

Τον Μάιο, η Alibaba ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την απόσχιση του τμήματός της στο cloud και την αυτοτελή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Εσπασε στα έξι

Σε ένα σημαντικό σχέδιο αναδιάρθρωσης τον Μάρτιο, η Alibaba χωρίστηκε σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους τον Μάρτιο, ανοίγοντας το δρόμο για κάθε μονάδα να συγκεντρώσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση θα επηρεάσει την τιμή της μετοχής της Alibaba στο εγγύς μέλλον έως ότου οριστεί νέος διάδοχος, δήλωσε η αναλύτρια της Citi, Alicia Yap, τη Δευτέρα.

«Οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι ο χρόνος και η διαδικασία του spin-off του AliCloud μπορεί να επηρεαστεί», εξήγησε. Ωστόσο, διατήρησε τη σύσταση buy στη μετοχή της Alibaba και μια τιμή-στόχο στα 151 δολάρια — δηλαδή 67% υψηλότερη από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής στα 90,05 δολαρίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Citi θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να περιμένει οποιαδήποτε νέα ανακοίνωση, πρόσθεσε, επικαλούμενη βασικούς αρνητικούς κινδύνους για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας στην εκτέλεση της νέας στρατηγικής λιανικής, καθώς και οι επενδυτικές δαπάνες και η πίεση στα περιθώρια κέρδους κινούνται σε χειρότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.

Ο Zhang θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην Alibaba «διοχετεύοντας την τεχνογνωσία του με διαφορετικό τρόπο», σύμφωνα με μια εσωτερική επιστολή προς το προσωπικό που είδε το Reuters, η οποία φέρεται να ανέφερε ότι η Alibaba θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα ταμείο τεχνολογίας που θα δημιουργήσει ο Zhang.

Η Alibaba αντιμετώπισε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο εσωτερικό και αυστηρότερους κανονισμούς από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά δισεκατομμύρια από την χρηματιστηριακή αξία της. .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα