Σε έπεκταση συμφωνίας με την Qualcomm για την απόκτηση ημιαγωγών για τρία ακόμη χρόνια προχώρησε η Apple, με τους αναλυτές να τη χαρακτηρίζουν σημάδι ότι η φιλόδοξη προσπάθεια να σχεδιάσει τα δικά της τσιπ δεν ήταν επιτυχημένη.

Το νέο σύμφωνο θα καλύπτει «τις παρουσιάσεις smartphone για το 2024, το 2025 και το 2026», δήλωσε η Qualcomm σε ανακοίνωση τη Δευτέρα. Αρχικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία των δύο εταιρειών είχε οριστεί να λήξει φέτος και το πιο πρόσφατο iPhone – που θα κυκλοφορούσε την Τρίτη – αναμενόταν να είναι ένα από τα τελευταία προϊόντα που θα βασιζόταν στο τσιπ της Qualcomm.

Ανακοινώνεται την Τρίτη το iPhone 15 – Τι περιμένουμε

Πλέον, η Qualcomm θα διατηρήσει την κερδοφόρα θέση της στην εφοδιαστική αλυσίδα της Apple. Ηδη, η κατασκευάστρια των iPhone είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Qualcomm — αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων. Η σχέση τους βοηθά στην επικύρωση του ισχυρισμού της Qualcomm ότι έχει το καλύτερο μόντεμ smartphone, ένα κρίσιμο στοιχείο που επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο και να πραγματοποιούν κλήσεις.  «Αυτή η συμφωνία ενισχύει το ιστορικό της Qualcomm όσον αφορά τη διαρκή ηγετική θέση στις τεχνολογίες και τα προϊόντα 5G», δήλωσε ο κατασκευαστής chip που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο. Αν και οι οικονομικοί όροι της νέας συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, η Qualcomm είπε ότι ήταν παρόμοια με την προηγούμενη συμφωνία που υπογράφηκε το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές της Qualcomm εκτινάχθηκαν περισσότερο από 8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ενώ η Apple σημείωσε άνοδο λιγότερο από 1%.

Δύσκολα τα πράγματα για το «εγχώριο» τσιπ

Για την Apple, η κίνηση υποδηλώνει ότι η κατασκευή ενός τσιπ ήταν πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν. Η προσπάθεια είναι χρόνια στα σκαριά και η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ξεκίνησε το έργο το 2018 και στη συνέχεια το ενίσχυσε με την εξαγορά της επιχείρησης τσιπ smartphone της Intel Corp. το 2019.

Ορισμένοι αναλυτές περίμεναν ότι το εξάρτημα θα ήταν έτοιμο για το iPhone του 2023, αλλά η Qualcomm διέψευσε αυτή την εικασία πέρυσι. Η Apple εξακολουθούσε να ψάχνει να εγκαταστήασει το μόντεμ είτε στα τέλη του 2024 είτε στις αρχές του 2025. Τώρα το έργο έχει μεγαλύτερο δρόμο προτού καταστεί έτοιμο.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα: η Apple χρειάζεται ένα τσιπ που να μπορεί να συνδεθεί σε διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως χωρίς αποτυχία, ενώ θα πρέπει να προσφέρει εξίσου καλή ή καλύτερη απόδοση από την Qualcomm. Ωστόσο φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και υπάρχουν γραφειοκρατικές προκλήσεις, όπως η πιστοποίηση από τις αρχές.

Η νέα συμφωνία έρχεται μόλις μια μέρα πριν από τη μεγαλύτερη ανακοίνωση της Apple για τη χρονιά. Η εταιρεία πρόκειται να αποκαλύψει το iPhone 15, καθώς και τα ενημερωμένα Apple Watches και AirPods, την Τρίτη. Όπως επισημαίνεται, βασίζεται στα προϊόντα που θα βοηθήσουν στην αναστροφή της πτώσης πωλήσεων που έχει διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.

Ταραχώδης σχέση

Από την πλευρά της η Qualcomm, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ smartphone στον κόσμο, είχε μια ταραχώδη σχέση με την Apple όλα αυτά τα χρόνια.

Η Apple αντιμετώπισε νομικές προκλήσεις ενάντια σε ένα βασικό δόγμα του επιχειρηματικού μοντέλου της Qualcomm: τη χρέωση τελών αδειοδότησης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που διέπουν τις βασικές αρχές του τρόπου λειτουργίας των ασύρματων τηλεφωνικών δικτύων. Η Apple τελικά έχασε αυτή τη μάχη και συμφώνησε, όπως και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεφώνων, να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της Qualcomm. Αυτή η συμφωνία θα ισχύει μέχρι το 2025, με δυνατότητα παράτασής της για άλλα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης