Σημάδια «ψύξης» έδειξε η αγορά εργασίας στην Βρετανία, καθώς η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε.

Οι αναλυτές του Bloomberg επικεντρώθηκαν στις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να «ψύχεται», αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού από το 2008, με αποτέλεσμα να προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα μειώσει μέχρι και δύο φορές τα επιτόκια μέσα στο επόμενο έτος.

Βρετανία: Αύξηση των μισθών άνω του πληθωρισμού

Τα κύρια συμπεράσματα

Τα κύρια συμπεράσματα των αναλυτών του Bloomberg συνοψίζονται στα εξής:

-Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω από το 1 εκατομμύριο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021.

-Η απασχόληση υποχώρησε κατά 207.000, η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020.

-Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 159.000 σε 1,46 εκατομμύρια.

-Το σύνολο των ωρών εργασίας έπεσε και πάλι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

-Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την οποία η BOE παρακολουθεί για ενδείξεις επίμονου πληθωρισμού, υποχώρησε ελάχιστα στο 8,1% από 8,2%.

Αύξηση 25 μ.β. βάσης την επόμενη εβδομάδα

«Παρά τις σαφείς ενδείξεις εξασθένησης της δυναμικής, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, δεδομένων των σημερινών οικονομικών προοπτικών», πρόσθεσε.

Η αγορά αναμένει όλο και περισσότερο ότι μια αύξηση κατά 25 μ.β. αυτόν τον μήνα θα είναι η τελευταία της BOE. Κοιτάζοντας πιο μακριά, οι αναλυτές στοιχηματίζουν υπέρ μειώσεων των επιτοκίων κατά μισή μονάδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το ενδιαφέρον θα στραφεί τώρα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα. Η BOE προβλέπει μια προσωρινή άνοδο στο 7,1% τον Αύγουστο πριν οι τιμές ξαναρχίσουν να μειώνονται προς το στόχο του 2%.

Πονοκέφαλος οι αυξήσεις μισθών

«Η ετήσια αύξηση των μέσων εβδομαδιαίων αποδοχών θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την BOE και θα προσδώσει στήριξη στα γερακίστικα μέλη της επιτροπής», δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς της RBC Brewin Dolphin στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλή, αντανακλώντας εν μέρει τις εφάπαξ πληρωμές προς τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά για να αυξηθεί βιώσιμα ο πραγματικός μισθός πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας να μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Χαντ.

Η ανεργία

Η BOE αναμένει ότι η ανεργία θα αυξηθεί σταθερά στο 5% μέχρι το 2026, αλλά ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο πρέπει να αυξηθεί. Το Bloomberg Economics πιστεύει ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 4,25% που υιοθετεί σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έδωσε στους εργαζόμενους πρωτοφανή διαπραγματευτική δύναμη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Η οικονομία έχασε επιπλέον 281.000 εργάσιμες ημέρες λόγω απεργιών τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα το σύνολο των ωρών εργασίας να πέσει και πάλι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η αδράνεια – άτομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία – αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αυτή την φορά κατά 410.000 ανθρώπους. Η αύξηση οφείλεται σε μια νέα ανοδική τάση των μακροχρόνια ασθενών μεταξύ των ατόμων εργάσιμης ηλικίας και σε μια απότομη «έκρηξη» του αριθμού των φοιτητών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή