O κόσμος πλησιάζει «την αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προβλέποντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030 λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αυξανόμενης υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σχολιάζοντας τις προβλέψεις που θα δημοσιευθούν στο World Energy Outlook τον επόμενο μήνα, έκανε λόγο για «ιστορική καμπή» και τόνισε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για το κλίμα. Ωστόσο, παράλληλα, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη μείωση των εκπομπών, παρά τα πολιτικά εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Βραχυκλώνει η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη – Μελέτη του think tank Ember

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, το κόστος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών προκλήσεων.

«Φρένο» στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια – Πτώση στην κατανάλωση σε ΕΕ και ΗΠΑ

Αλλαγή προβλέψεων

Οι προβλέψεις του ΔΟΕ έχουν ενημερωθεί όχι μόνο λόγω της επιτάχυνσης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το περασμένο έτος, αλλά και λόγω της στροφής της Κίνας από τη βαριά βιομηχανία σε βιομηχανίες και υπηρεσίες λιγότερο ενεργοβόρες. Ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από την ηλιακή, την αιολική και την πυρηνική ενέργεια θα αντισταθμίσει την πιθανή ανάπτυξη του άνθρακα στη χώρα.

Ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εφαρμόσει φιλόδοξα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι δύο έχουν αντιμετωπίσει κριτική αναφορικά με το υψηλό κόστος. Οι ανησυχίες σχετικά με την ανοχή των ψηφοφόρων για ταχεία αλλαγή έχουν επίσης οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα ισχυρότερων πολιτικών για το κλίμα.

Προειδοποιήσεις

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης, ότι νέα μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτών καυσίμων ενδέχεται να γίνουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Αναγνώρισε την ανάγκη για ορισμένες επενδύσεις σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις στα υπάρχοντα κοιτάσματα, αλλά τόνισε τη σημασία της μη εσφαλμένης εκτίμησης της κοινής γνώμης και της ζήτησης της αγοράς.

Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ο Μπιρόλ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν άμεσα μέτρα, τονίζοντας ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν γρήγορα μετά την κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Κατέληξε λέγοντας ότι η μοίρα του πλανήτη είναι στα χέρια μας και είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια