Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά λιγότερο από 2% φέτος, έναντι 2,3% που ήταν ο ρυθμός αύξησης το περασμένο έτος, καθώς η κατανάλωση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μειωθεί εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Αυτό αναφέρει σε νέα έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 2% φέτος, η ζήτηση στην Ιαπωνία αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ πρόκειται να μειωθεί κατά 3%, μετά από παρόμοια μείωση το 2022, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Οι δύο διαδοχικές ετήσιες μειώσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2022 και το 2023 θα ισοδυναμούσαν με τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Φέτος, η κατανάλωση στην Ευρώπη πρόκειται να πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Καμπανάκι ΙΕΑ: Ο κίνδυνος ενεργειακής κρίσης δεν έχει παρέλθει για την Ευρώπη

Λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να περιοριστεί στο 2% φέτος, από 2,3% το 2022.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2024 στο 3,3%.

Ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ανεπτυγμένες οικονομίες μειώνεται ή παραμένει στάσιμη, η Κίνα και η Ινδία θα δουν ισχυρή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα δύο χρόνια. Η ζήτηση της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2% τα επόμενα δύο χρόνια, ελαφρώς μόνο κάτω από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2015-19. Η μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας εκτιμάται σε 6,5% φέτος και το επόμενο έτος, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-19, ανέφερε ο IEA.

Ο ρόλος των ΑΠΕ

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος υποδηλώνει ότι «η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,8% παγκοσμίως το 2022, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια. Φέτος, η ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στο 7% εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, πριν ανακάμψει στο 11% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IEA.

«Μέχρι το 2024, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρίτο για πρώτη φορά στην ιστορία», ανέφερε ο οργανισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Υδρογονάνθρακες: Στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης η πρώτη πιθανή γεώτρηση της ExxonMobil [χάρτης]
Ενέργεια |

Ποιο block της Κρήτης σημαδεύει για γεώτρηση η ExxonMobil - Η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού [χάρτης]

Η ExxonMobil ενεργοποιεί και τυπικά τη β’ φάση ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» - Η παράταση στην παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης»

Τζέφρι Πάιατ: Στην Αθήνα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και προμήθειες αερίου
Ενέργεια |

Ο Πάιατ επιστρέφει στην Αθήνα – Στην ατζέντα το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και οι προμήθειες αερίου

Σήμερα και αύριο «κλειστό» workshop με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ για κοινές προμήθειες αερίου στην ΕΕ - Στο περιθώριο συνάντηση με Σκυλακάκη για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου