Σε συζητήσεις για τη διασφάλιση μετάλλων στην Αφρική, τα οποία είναι αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές άτομα με γνώση των συνομιλιών.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η επίτευξη συμφωνίας θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες -με την αρωγή του Ριάντ- να πάρουν το προβάδισμα από την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα για το κοβάλτιο, το λίθιο και άλλα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορητών υπολογιστών και smartphone.
Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας προμήθειας κοβαλτίου και παράγουν περίπου το 70% των παγκόσμιων μπαταριών ιόντων λιθίου, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση σχετικά με την εξάρτηση από το Πεκίνο.
Το Ριάντ διεκδικεί διεθνή ρόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο – Δύσκολη ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Νέα κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις
Εάν οι συζητήσουν ευοδωθούν, θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, οι οποία είναι τεταμένες από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Μπάιντεν και υποσχέθηκε να κάνει το βασίλειο του Κόλπου «παρία» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, οι δύο χώρες μελετούν το ενδεχόμενο η κρατική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα και η Ναμίμπια. Οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν τότε δικαιώματα να αγοράσουν μέρος της παραγωγής από αυτά τα μερίδια που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία, είπαν οι πηγές, αν και ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε λεπτομέρειες.
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν εδώ και καιρό καλύτερη πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και έχουν μπει ολοένα και περισσότερο στον τομέα της εξόρυξης . Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κοβαλτίου στον κόσμο βρίσκεται σε δύσκολα επιχειρηματικά περιβάλλοντα όπως το Κονγκό, όπου οι επιχειρηματικές πρακτικές των δυτικών εταιρειών έχουν οδηγήσει σε καταγγελίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για δωροδοκία .
Μεγαλύτερη ευελιξία
Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να επενδύσει σε χώρες όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, απομονώνοντας τις αμερικανικές εταιρείες από αυτόν τον κίνδυνο. Το βασίλειο είναι επίσης λιγότερο δεσμευμένο από περιβαλλοντικές, κοινωνικές ανησυχίες και ανησυχίες διακυβέρνησης που περιορίζουν την ικανότητα άλλων επενδυτών να αναπτύξουν κεφάλαια εκεί.
Σύμφωνα με τη WSJ, η συμφωνία αυτή ενισχύει τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας, της κυρίαρχης πετρελαϊκής δύναμης στον κόσμο, να εμβαθύνει στον κόσμο της εξόρυξης, να κάνει γεωτρήσεις για τα δικά της ορυκτά και μέταλλα και να αγοράζει μερίδια σε έργα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας οικονομικής διαφοροποίησης που περιλαμβάνει την οικοδόμηση της δικής της βιομηχανίας EV και τη δημιουργία τεράστιων ηλιακών πάρκων και βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Λευκός Οίκος αναζητά την οικονομική υποστήριξη άλλων κρατικών επενδυτικών ταμείων στην περιοχή, αλλά οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει περισσότερο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Επενδύσεις
Οι συζητήσεις για την εξόρυξη αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Ομάδας των Επτά χωρών για επενδύσεις σε παγκόσμια έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες, είπαν κάποιες από τις πηγές που δεν κατονομάζονται. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε το Σάββατο ότι θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός διαδρόμου που συνδέει το Κονγκό και τη Ζάμπια με τις παγκόσμιες αγορές μέσω του λιμανιού Lobito της Αγκόλας και ανακοίνωσε έναν διηπειρωτικό οικονομικό διάδρομο που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας – το όχημα 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πετρελαϊκό πλούτο του βασιλείου – προσέγγισε την κυβέρνηση του Κονγκό τον Ιούνιο σχετικά με την πρόθεσή της να εξασφαλίσει περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μέσω της κοινοπραξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη σαουδαραβική κρατική εταιρεία εξόρυξης Ma’aden. Το Κονγκό προμηθεύει περίπου το 70% του κοβαλτίου στον κόσμο.
Οι συνομιλίες του βασιλείου με τις ΗΠΑ έρχονται καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες προμήθειες μετάλλων μπαταριών. Το Πεκίνο έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές σε δύο ορυκτά που οι ΗΠΑ λένε ότι είναι κρίσιμα για την παραγωγή ημιαγωγών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να βασιστεί κανείς στις κινεζικές προμήθειες.
Ορισμένες δυτικές εταιρείες αρχίζουν να κατασκευάζουν εργοστάσια επεξεργασίας στην Αφρική , ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τις πρώτες ύλες που εξορύσσουν στην ήπειρο τοπικά και να τις εξάγουν απευθείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ Εκτός από τους κινδύνους διαφθοράς, οι χώρες έχουν επίσης κακή υποδομή και περιορισμένο εργατικό δυναμικό.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους