Η αμερικανική GlobalFoundries  ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη για την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων ημιαγωγών της εταιρείας στην ασιατική χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας από την επένδυση αναμένει «αύξηση της ζήτησης για κρίσιμα τσιπ ημιαγωγών».

«Είμαι βέβαιος ότι κατά την επόμενη δεκαετία, ο κλάδος αυτός θα διπλασιαστεί και πάλι», δήλωσε ο Τόμας Κόλφιλντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GlobalFoundries σε συνέντευξή του στο CNBC. Όπως εξήγησε, καταταλύτες της αυξημένης ζήτησης θα είναι «νέες και σημαντικές εφαρμογές, το σύνολο της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή θα αλλάξει την κοινωνία».

Γιατί τα μικροτσιπ βρίσκονται και πάλι στη δίνη του κυκλώνα

«Η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται να παραμένει ισχυρή. Το cloud για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι ισχυρό. Η βιομηχανία κρατιέται στα επίπεδά της. Οτιδήποτε σχετίζεται με την κατανάλωση εξακολουθεί να είναι αδύναμο», δήλωσε ο Κόλφιλντ.

Τα εργοστάσια ημιαγωγών αυτής της κατηγορίας («χυτήρια» στην ουσία) αναλαμβάνουν εργολαβικά από τις εταιρείες ημιαγωγών να κατασκευάσουν τσιπ. Η GlobalFoundries κατασκευάζει ημιαγωγούς που σχεδιάζονται από εταιρείες όπως η Qualcomm, MediaTek και NXP Semiconductors και εξυπηρετεί περίπου 200 πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τσιπ της βρίσκονται σε smartphone, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, συστήματα εικονικής πραγματικότητας, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, έξυπνα ηχεία και χρησιμοποιούνται επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη και το 5G.

Η Σιγκαπούρη προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών της Σιγκαπούρης.

Συνεργασία με τη Σιγκαπούρη

Η GlobalFoundries είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο βάσει εσόδων μετά την TSMC και τη Samsung, σύμφωνα με τον πάροχο πληροφοριών αγοράς TrendForce.

«Η μονάδα παραγωγής 23.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σιγκαπούρη θα αυξήσει το παγκόσμιο κατασκευαστικό αποτύπωμα της εταιρείας και θα ενισχύσει την ικανότητά της να εξυπηρετεί πελάτες σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής της σε τρεις ηπείρους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ως η πιο προηγμένη εγκατάσταση ημιαγωγών της Σιγκαπούρης μέχρι σήμερα, το νέο εργοστάσιο θα παράγει επιπλέον 450.000 wafers (300mm) ετησίως, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της GlobalFoundries Singapore σε περίπου 1,5 εκατομμύρια wafers (300mm) κάθε χρόνο», προστίθεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριοποίηση της GlobalFoundries στη Σιγκαπούρη ξεκίνησε το 2010, όταν εξαγόρασε την τοπική Chartered Semiconductor Manufacturing και ανέλαβε τα εργοστάσιά της.

Η τρέχουσα παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου είναι 720.000 (300mm) wafers και 692.000 (200mm) wafers ετησίως. Τα εν λόγω πλακίδια αποτελούν το βασικό υλικό για την κατασκευή τσιπ.

Η νέα εγκατάσταση θα δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας «υψηλής αξίας» στη Σιγκαπούρη, εκ των οποίων το 95% θα περιλαμβάνει τεχνικούς εξοπλισμού, τεχνικούς διεργασιών και μηχανικούς, σύμφωνα με την εταιρεία. Η GlobalFoundries απασχολεί σήμερα περίπου 4.500 υπαλλήλους στις εγκαταστάσεις της στη Σιγκαπούρης.

Η κατάσταση στην αγορά

Οι κατασκευαστές smartphone και υπολογιστών «παλεύουν» με πλεονάζοντα αποθέματα τσιπ μνήμης, τα οποία είχαν αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των προβλημάτων τροφοδοσίας που αυτή πυροδότησε. Καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε, οι καταναλωτές περιόρισαν τον προμήθεια τέτοιου είδους αγαθών και οι τιμές των τσιπ μνήμης έπεσαν.

Εταιρείες κολοσσοί, όπως η η ταϊβανέζικη TSMC και η νοτιοκορεατική Samsung ανακοίνωσαν μείωση των κερδών τους κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς συνεχίστηκε η αδύναμη ζήτηση για τσιπ μνήμης.

«Είδαμε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα αποθέματα στις εταιρείες ημιαγωγών εξακολουθούν να ανεβαίνουν αλλά με πολύ υποτονικό ρυθμό», δήλωσε ο Κολφιλντ. «Τα καλά νέα είναι ότι είδαμε επίσης τα αποθέματα που βρίσκονται πιο κάτω στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως οι εταιρείες συστημάτων, να αρχίζουν να μειώνονται. Και έτσι ίσως υπάρχει μια μικρή αναλαμπή εδώ ότι τα αποθέματα αρχίζουν να διορθώνονται».

Ωστόσο, ο παγκόσμιος πληθωρισμός πρέπει πρώτα να τεθεί υπό έλεγχο προτού τα επιτόκια μειωθούν και οι καταναλωτικές δαπάνες γίνουν και πάλι υγιείς, ιδίως στην Κίνα, κατέληξε ο επικεφαλής της GlobalFoundries.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή