Project Syndicate

Οπου κι αν κοιτάξουμε στις μέρες μας, βρίσκουμε προειδοποιήσεις ότι έρχονται αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για τις δουλειές μας. Ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των τρεχουσών θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μπορούσαν να «εκτεθούν σε κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης τεχνητής νοημοσύνης» τα επόμενα χρόνια, μια έκθεση από το Pew Research Center τοποθετεί τον αριθμό κοντά στο ένα πέμπτο – με ιδιαίτερη έμφαση σε θέσεις εργασίας που απαιτούν κολεγιακή εκπαίδευση.

Υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο ικανοί να εκτελούν περισσότερες εργασίες πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούν οι άνθρωποι και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αν και το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο, εισερχόμαστε ξεκάθαρα σε μια νέα φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει όλο και πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή, την εργασία και τον κόσμο μας.

Η αυγή μιας νέας εποχής AI δεν σημαίνει ότι πλησιάζει το σούρουπο για τους ανθρώπους. Εμείς οι άνθρωποι πάντα εξελισσόμασταν μαζί με τις τεχνολογίες μας και αυτή τη φορά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Οπως αυτές οι προηγούμενες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αλλάξει. Πολύπλοκες λειτουργίες που κάποτε εκτιμούσαμε ως μοναδικές ανθρώπινες θα εκτελεστούν ξαφνικά καλύτερα από αλγόριθμους AI. Αυτό θα περιλαμβάνει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποκρυπτογράφηση μοτίβων από τεράστια σύνολα δεδομένων, δημιουργία τέχνης και μια ολόκληρη σειρά άλλων δυνατοτήτων των οποίων την ευαισθησία στην τεχνητή νοημοσύνη μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμε και να κατανοούμε. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν την υγεία μας, κάνουν τις οικονομίες μας πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές και δυνητικά χτίζουν ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα υβριδοποιηθούν. Δεδομένου ότι κάθε εργασία μπορεί να αναλυθεί σε μια λίστα βασικών λειτουργιών, κάθε άτομο και οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει αυτές τις εργασίες για να προσδιορίσει ποιες εκτελούνται καλύτερα από τον άνθρωπο, ποια από την τεχνητή νοημοσύνη και ποια από κάποιον συνδυασμό των δύο. Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι να αφήσετε το AI και τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι καλύτερο κάνουν και να καταλάβετε πώς το AI και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα σε οτιδήποτε άλλο. Οσοι βρουν το βέλτιστο μείγμα θα είναι οι πρωταθλητές της νέας οικονομίας.

Το μέλλον δεν ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ούτε και μόνο στους ανθρώπους. Οπως συνέβαινε από την εποχή του λίθου, θα εξελιχθούμε από κοινού με την τεχνολογία μας – απλώς πιο γρήγορα. Ολοι θα πρέπει να προσπαθούν να βρουν πώς να το κάνουν καλύτερα.

*Ο Τζέιμι Μετζλ είναι ιδρυτής και πρόεδρος της OneShared World. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά την προεδρία Κλίντον

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων