Ο Τιερί Μπρετόν βρέθηκε στην Καλιφόρνια για να συναντηθεί με τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας. Με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου να τίθενται σε ισχύ σε μόλις δύο μήνες, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς ήθελε να πάρει μια ιδέα για το πόσο έτοιμοι ήταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να καταργήσουν παράνομο περιεχόμενο, να μετριάσουν τις πλατφόρμες τους σε κάθε γλώσσα της ΕΕ και να ανοίξουν τους αλγορίθμους τους, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

Μεταξύ των ανθρώπων που συνάντησε ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία του ευρωπαϊκού νόμου και είχε ζητήσει ακόμη και τη συμβουλή του Μπρετόν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο συμμόρφωσης.

Βγήκαν τα «τσεκούρια του πολέμου» στις Βρυξέλλες – Γιατί αντιδρούν οι Big Tech

Ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες περισσότερα από τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η εταιρεία που τότε ήταν γνωστή ως Facebook είχε υιοθετήσει μια πιο αυταρχική προσέγγιση. Εκείνη την εποχή, η ΕΕ επεξεργαζόταν αυτό που θα γινόταν το ορόσημο του μπλοκ για τη συγκράτηση του περιεχομένου και τους κανόνες ανταγωνισμού.

Τότε, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο -η Meta, αλλά και οι Amazon, Apple, Google της Alphabet και Microsoft – δεν πίστευαν  ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα μπορούσαν πραγματικά να τις ρυθμίσουν. Οι πολυετείς προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν αυτές τις εταιρείες είχαν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει και οι εταιρείες τεχνολογίας πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ματαιώσουν με επιτυχία την εποπτεία στην Ευρώπη.

Αλλά τώρα, υπερηφανεύτηκε ο Μπρετόν, οι πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο έπαιρναν στα σοβαρά τις Βρυξέλλες. Το αν αυτό αποδειχθεί αληθινό θα μπορούσε να είναι το καθοριστικό ερώτημα της θητείας του επιτρόπου.

Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ (DSA) και η Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA), οι δύο νόμοι-ορόσημα της ΕΕ για τη Μεγάλη Τεχνολογία, μόλις τέθηκαν σε ισχύ και δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοφανή εξουσία να λέει στα αφεντικά της τεχνολογίας πώς να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους -και να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα αν ξεφύγουν από τη γραμμή. Η DSA υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές αγορές πρέπει να αντιδρούν σε παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ η DMA περιορίζει τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας από το να επιδεικνύουν αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Εκτός από τη συγκράτηση του περιεχομένου, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανότατα το τελευταίο μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο έτος. Ως εκπαιδευμένος μηχανικός, ο επίτροπος έχει υποστηρίξει ότι είναι μοναδικά κατάλληλος για να κατανοήσει την τεχνική πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης και τις ρυθμιστικές προκλήσεις που θα μπορούσε να παρουσιάσει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στα κεντρικά γραφεία της OpenAI, ο Μπρετόν εκνευρίστηκε με τις υπεραπλουστευμένες εξηγήσεις της εταιρείας, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Η ΕΕ βρίσκεται χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ οι νομοθέτες των ΗΠΑ μόλις έπεισαν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να συμφωνήσουν να επενδύσουν εθελοντικά στην κυβερνοασφάλεια και να μοιραστούν πληροφορίες για την ασφάλεια με τις κυβερνήσεις, ο Μπρετόν πιέζει την ΕΕ να κινηθεί ταχύτερα στη θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων που θα μπορούσαν να απαιτούν από τις εταιρείες να ελέγχουν τη χρήση της ΤΝ σε καταστάσεις «υψηλού κινδύνου», όπως για προσλήψεις ή στην επιβολή του νόμου, και να χαρακτηρίζουν ως τέτοια τα deepfakes και το περιεχόμενο που δημιουργείται από την ΤΝ.

Έχει πει στους διαπραγματευτές της ΕΕ ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους και έχει παραμείνει σταθερός στο ότι η Ευρώπη θα θέσει τους δικούς της κανόνες. Σε μια συνάντηση τον Μάιο στη Σουηδία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μπρετόν είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία της ΕΕ, αφού ο Μπλίνκεν επέκρινε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εποπτεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Το τίμημα της ρύθμισης

Αλλά η συνεχής ρύθμιση έχει ένα τίμημα. Οι εταιρείες καθυστερούν όλο και περισσότερο την κυκλοφορία των προϊόντων τους στην ΕΕ. Το μπλοκ ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που απέκτησε πρόσβαση στο chatbot Bard της Google και η Meta δεν σχεδιάζει να λανσάρει το ανταγωνιστικό Threads του Twitter στην ΕΕ λόγω των ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Δύο εταιρείες τεχνολογίας, η Amazon.com Inc. και η Zalando SE, έχουν ήδη υποβάλει μήνυση επειδή φέρονται να έχουν υποστεί διακρίσεις από τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον Ιούνιο περισσότερες από 150 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέγραψαν επιστολή στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι η υπερβολική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους.

«Εάν η ΕΕ αρχίσει να αγκαλιάζει τον ψηφιακό προστατευτισμό, υπάρχει ο κίνδυνος ο τεχνοπροστατευτισμός να γίνει ο παγκόσμιος κανόνας», προειδοποίησε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Κολούμπια, Anu Bradford, στο βιβλίο της Digital Empires. «Εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το φαινόμενο των Βρυξελλών -η ικανότητα της ΕΕ να εξωτερικεύει τους κανονισμούς της- είναι ένας ισχυρός μηχανισμός εξαγωγής τόσο καλών όσο και κακών κανονισμών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου