Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ υποδέχεται την Τετάρτη στο Καπιτώλιο τους ηγέτες του τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τους επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ, της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Alphabet Σουντάρ Πιτσάι, για κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση με θέμα την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) από το Κογκρέσο.

«Για το Κογκρέσο η θέσπιση νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα και σημαντικά θέματα που έχει ποτέ αντιμετωπίσει το Σώμα» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ.

Μετωπική ΗΠΑ και Google με κατηγορίες για μονοπώλιο

Τα μέλη του Κογκρέσου αγωνίζονται να μετριάσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία που γνώρισε έκρηξη σε επενδύσεις και καταναλωτικό ενδιαφέρον μετά την εμφάνιση του ChatGPT της OpenAI.

Αυτό που επιδιώκει το Κογκρέσο είναι η προστασία από επικίνδυνα deepfakes, παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες και επιθέσεις σε υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Ασφαλιστικές δικλείδες «σαν τις ηλεκτρικές ασφάλειες στα κτήρια»

Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο Σαμ Όλτμαν της OpenAI, ο Γένσεν Χουάνγκ της Nvidia, ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Άρβιντ Κρίσνα της IBM , ο Μπιλ Γκέιτς, η πρόεδρος της AFL-CIO Λιζ Σούλερ και οι γερουσιαστές Μάικ Ράουντς, Μάρτιν Χάινριχ και Τοντ Γιανγκ.

Ο Τσακ Σούμερ, ο οποίος συζήτησε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Μασκ τον Απρίλιο, θέλει να συζητήσει «γιατί το Κογκρέσο πρέπει να δραστηριοποιηθεί, τι ερωτήματα πρέπει να τεθούν και πώς θα οικοδομηθεί συναίνεση για ασφαλή καινοτομία».

Διακόπτες ασφάλειας

Τον Μάρτιο, Έλον Μασκ και ομάδα ειδικών και στελεχών του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πρότειναν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρότερων από το OpenAI και το ChatGPT-4 συστημάτων, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Αυτήν την εβδομάδα, το Κογκρέσο οργανώνει τρεις ξεχωριστές ακροάσεις σχετικά με την ΑΙ. Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε στην υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι το Κογκρέσο πρέπει «να ζητήσει φρένα ασφαλείας για την ΑΙ που θα ελέγχει ή θα διαχειρίζεται τις κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Ο Μπραντ Σμιθ παρέβαλε τις ασφαλιστικές δικλείδες της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις «ηλεκτρικές ασφάλειες στα κτήρια, τα φρένα έκτακτης ανάγκης στα σχολικά λεωφορεία και τα συστήματα αποτροπής σύγκρουσης σε αεροπλάνα».

Οι ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν κανόνες που θα διέπουν την χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί συνθετικά κείμενα και εικόνες των οποίων η προέλευση μπορεί να είναι μη ανιχνεύσιμη.

Οι Adobe, IBM, Nvidia και πέντε ακόμη εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι υπέγραψαν τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ΑΙ, οι οποίες απαιτούν την λήψη μέτρων για να διασφαλισθεί ότι τα προϊόντα ΑΙ είναι ασφαλή και δεν θα χρησιμοποιούνται για καταστροφικούς στόχους πριν κυκλοφορήσουν. Οι Google, OpenAI και Microsoft υπέγραψαν τις δεσμεύσεις αυτές τον Ιούλιο.

Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επίσης την έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.