Στα δικαστήρια αναμετρώνται πλέον οι αρχές των ΗΠΑ με τη Google, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να κατηγορεί τον τεχνολογικό γίγαντα για μονοπωλιακές πρακτικές. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δίκες που έχουν γίνει ποτέ με εμπλοκή εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τον κλάδο.

Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Google καταπνίγει παράνομα τον ανταγωνισμό, πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple και σε άλλες εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσει πως η μηχανή αναζήτησής της θα εγκαθίσταται ως προεπιλογή στα περισσότερα τηλέφωνα και προγράμματα περιήγησης του διαδικτύου. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την εταιρεία ότι στα πλαίσια των συμφωνιών αυτών πληρώνει πάνω από 10 δισ. δολ. το χρόνο για να εδραιώνει την κυριαρχία της σε κινητά και υπολογιστές.

Οι υπόγειοι δεσμοί των Google και Apple φέρνουν… θύελλες στη Σίλικον Βάλεϊ

Η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2024 μετά από δίκη διάρκειας δέκα εβδομάδων, μπορεί να αλλάξει πολλά. Εάν είναι αρνητική για την εταιρεία, μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη ισχύ και επιρροή που έχουν εδώ και δεκαετίες τέτοιοι γίγαντες του διαδικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν την Google ότι χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να κερδίσει πλεονέκτημα με αθέμιτο τρόπο απέναντι σε ανταγωνιστές και να αναδειχτεί σε ρυθμιστή της κυκλοφορίας και των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Το κατηγορητήριο

Η αγωγή της κυβέρνησης, που κατατέθηκε το 2020 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και εκδικάζεται τώρα, αναφέρει ότι η Google είχε σαν σκοπό οι παραπάνω συμφωνίες να αφήσουν εκτός αγοράς ανταγωνιστές, μην επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε αποτελέσματα αναζητήσεων και σε προσέλκυση κλικ, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να μπορέσει ο ιντερνετικός γίγαντας να εδραιώσει την κυριαρχία του στην αγορά. Η Google έχει κατακτήσει μερίδιο αγοράς 90% στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Το στοίχημα Μπάιντεν

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι αυτές οι συμφωνίες για προγράμματα περιήγησης – που οδηγούν δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά απευθείας στην Google – είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές και λιγότερη καινοτομία. Για την κυβέρνηση Μπάιντεν η δίκη αυτή αποτελεί μεγάλο τεστ για τις προσπάθειες που κάνει να εφαρμόσει περισσότερη εποπτεία απέναντι στις λεγόμενες Big Tech, τις εταιρείες-γίγαντες στην υψηλή τεχνολογία.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η εταιρική μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, έχει χρηματιστηριακή αξία 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολεί 182.000 άτομα. Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από ετήσιες πωλήσεις διαφημίσεων 224 ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που ρέουν μέσω ενός δικτύου ψηφιακών υπηρεσιών συνδεδεμένων με τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείθας η οποία λαμβάνει δισεκατομμύρια ερωτήματα από χρήστες κάθε ημέρα.

Πιθανές ποινές

Εάν κερδίσουν τη δίκη οι αρχές δεν αναμένεται να επιβληθεί χρηματική ποινή, αλλά μάλλον να εκδοθεί υποχρεωτική οδηγία που θα απαγορεύει στην Google να συνεχίσει τις φερόμενες ως αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Μια τέτοια δικαστική απόφαση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιχειρηματικές επιπτώσεις για την Google, αφού μεταξύ άλλων οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να ζητήσουν να σπάσει η εταιρεία σε κομμάτια για λόγους ανταγωνισμού.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να υποστηρίξει ότι θέλει να σταματήσει την Google από το να έχει το φερόμενο ως μονοπώλιο στις αναζητήσεις ώστε να μην μπορεί να για να κάνει τέτοιες δεσμευτικές συμφωνίες σε νεοαναδυόμενους κλάδους όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Εάν κερδίσει η Google

Στην περίπτωση που η Google βγει νικήτρια στη δικαστική αυτή διαμάχη, τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο, σηματοδοτώντας νίκη και για τις υπόλοιπες Big Tech που σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών όχι μόνο σε ΗΠΑ αλλά και σε Ευρώπη.

Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Όπως κατέθεσε στις αρχές του έτους, οι συμφωνίες της με άλλες εταιρείες για να περιλαμβάνεται η δική της εφαρμογή στα προγράμματα περιήγησης ήταν “νόμιμος ανταγωνισμός” και όχι “παράνομος αποκλεισμός”, σύμφωνα με τους νομικούς όρους που χρησιμοποιήθηκαν

Οι συμφωνίες αυτές της Google δεν εμπόδισαν τους ανταγωνιστές να αναπτύξουν τις δικές τους μηχανές αναζήτησης ούτε εμπόδισαν εταιρείες όπως η Apple και η Mozilla να τις προωθήσουν, υποστηρίζει από την πλευρά της η Google. Επίσης η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές τηλεφώνων και προγραμμάτων περιήγησης ιστού όρισαν την αναζήτηση Google ως προεπιλογή, επειδή ήθελαν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εμπειρία χρήσης στους πελάτες τους, υποστηρίξε ακόμη η Google. Επίσης η εταιρεία επισημαίνει ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορούν να αλλάξουν εύκολα εφαρμογή εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλη μηχανή αναζήτησης.

Μνήμες από τα δικαστήρια με τη Microsoft

Η δίωξη κατά της Google θυμίζει την προσφυγή των αρχών κατά της Microsoft το 1998. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν κατηγορήσει τότε τη Microsoft ότι ανάγκαζε τους κατασκευαστές υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό της σύστημα Windows, να διαθέτουν επίσης προεγκατεστημένο και το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer της Microsoft. Αυτή η πρακτική συνέτριψε τον ανταγωνισμό και το τότε δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Netscape. Τότε μετά από πολλά δικαστήρια και εφέσεις οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμβιβασμό με την εταιρεία να συμφωνεί να επιτρέπει σε κατασκευαστές υπολογιστών να περιλαμβάνουν κι άλλα προγράμματα ανταγωνιστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή