Στη συμβολή της διαΝΕΟσις στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η Διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό, Φαίη Μακαντάση, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, η κ. Μακαντάση επεσήμανε πως η διαΝΕΟσις έχει εκπονήσει πάνω από 100 μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το δημογραφικό, τις οικονομικές ανισότητες, τη φτώχεια κ.λπ. Όπως ανέφερε, αυτές οι μελέτες εξειδικεύονται στα όρια των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. «Το 2021 και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στη Β. Εύβοια, εμείς κληθήκαμε να δούμε το τι μπορεί να γίνει. Ηταν 520.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις, κάτι που ξεπεράστηκε στις φετινές πυρκαγιές. Εμάς μας ζήτησαν με τον συντονισμό του Στάυρου Μπένου να συνδράμουμε με την εκπόνηση μελετών. Μάλιστα, μοχλεύθηκαν περί τα 2 εκατ. για μελέτες από ιδιωτικούς πόρους», σημείωσε.


Ερωτηθείσα για το αν έχουν γίνει έργα στην περιοχή, η κ. Μακαντάση ανέφερε ότι υπάρχει η πλατφόρμα διαβούλευσης και παρακολούθησης «Εύβοια Μετά». «Αν κλικάρεις, θα δεις ένα πανόραμα έργων και δράσεων ύψους 71 έργων εκατ. και δράσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ με άξονα τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί».

Όπως σημείωσε η ίδια, ορισμένα έργα έχουν υλοποιηθεί και αφορούν -μεταξύ άλλων- τον πολιτισμό. «Κάναμε μελέτες για τη βόρειο Εύβοια και την ανασυγκρότησή της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «οι μελέτες για τις πυρκαγιές πρέπει να έχουν στόχο την τριπλή αειφορία».

Στη συνέχεια, η κ. Μακαντάση αναφέρθηκε στα μέτρα άμεσης ανακούφισης που αφορούσαν τους ρητινοκαλλιεργητές, τους μελισσοκόμους, τους δασεργάτες κ.λπ. «Για 7 χρόνια εισόδημα 1.000 ευρώ τον χρόνο. Το βασικό κομμάτι αν ρωτήσεις τι θέλεις να γίνεις στον τόπο σου. Η καταστροφή ήταν ολική αλλά έγιναν ενισχύσεις για την Εύβοια, χρήματα έχουν δοθεί έχουν γίνει τα μέτρα. Το ζήτημα είναι η βιωσιμότητα, μακροχρόνια το πώς θα μείνουν οι ανθρώποι. Δυστυχώς δεν έχουμε στατιστικά για το πόσοι έμειναν και πόσοι έφυγαν με αφορμή την πυρκαγιά».

«Καλός πιλότος» το μοντέλο της Β. Εύβοιας

Η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις χαρακτήρισε ως «καλό πιλότο» την Εύβοια, για τη Θεσσαλία ή τον Εβρο, αλλά -όπως είπε- θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Η καταστροφή είναι πολλαπλάσια στη Θεσσαλία, ωστόσο οι πυλώνες του μοντέλου της Βόρειας Ευβοιας μπορεί να εφαρμοστούν.

Παράλληλα, η κ. Μακαντάση αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθούν εισοδήματα. «Υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Για παράδειγμα, η βιομάζα το δώρο του δάσους. Να δημιουργηθεί ενας συνδιασμός κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας και όλο αυτό να γίνει ενέργεια. Η βιομάζα του δάσους μπορεί να αποφέρει έσοδα στους κατοίκους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής καθαρίσαμε το 1% των δασών, αλλά χρειαζόμαστε πάνω από 2 δισ. για όλη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των μελετών της διαΝΕΟσις, η ίδια υπογράμμισε ότι «βλέπουμε ότι πράγματα όταν επιμένεις γίνονται», ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μελέτη για τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες. «Ο κ. Καρτάλης εξετάζει 21 τμηματικούς δείκτης και εκεί φαίνεται ότι αυξάνονται τα καυσωνικά επεισόδια, αυξάνονται οι κίνδυνοι για πλημμύρες, ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα. Βλέπουμε τις συνέπειες όλων αυτών που περιγράφονται στην έκθεση, τις ζούμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News