Η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος και από τις πλημμύρες, αλλά και ο σχεδιασμός για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε μια επόμενη ανάλογη συγκυρία είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα στα οποία το πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

Αυτό είπε, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, o αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, τονίζοντας πως την ώρα που τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις μεγάλες καταστροφές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η αισιόδοξη νότα θα μπορούσε να είναι ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και για άλλες χώρες. «Ένα μέρος είναι η αποτίμηση, και ένα άλλο ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, αλλά και το πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως εργαστήριο για παραγωγή τεχνογνωσίας που  μπορεί να εξαχθεί ως εργαλείο. Μπορούμε αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε να δημιουργήσουμε γνώση και πλαίσια χρήσιμα και για άλλους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιστήμη και πολιτική

Ερωτηθείς εάν η επιστήμη μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά να συνδεθεί με την πολιτική, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε, χωρίς περιστροφές, τη διαφορετική αντίληψη που διέπει τους δύο χώρους: «Στην πολιτική ενδιαφέρει το άμεσο όφελος. Η κλιματική κρίση δεν είναι τέτοιο πεδίο που θα δώσει άμεσο όφελος. Αλλά όταν έρθει το κακό, πιάνει όλους. Και τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα και την κυβέρνηση και τους πολιτικούς. Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας όπως βάζουν συνήθως οι ηγεσίες των χωρών».

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε στη συζήτηση των δημοσιογράφων του ΟΤ με τον κ. Στυλιανίδη ήταν αυτό των χρονοβόρων –γραφειοκρατικών κυρίως- διαδικασιών για την υλοποίηση των απαραίτητων σχεδίων θωράκισης από τις καταστροφές και όχι μόνο. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση που άνοιξε μετά τα τελευταία γεγονότα για το τι έγινε μετά τον Ιανό, είπε: «Οι διαδικασίες υλοποίησης είναι γραφειοκρατικές. Μπορεί να χρειάζεται έναν χρόνο η υλοποίηση ενός σχεδίου, το ζήτημα είναι η δημοπράτηση, που είναι χρονοβόρα. Το ζήτημα είναι πώς η πολιτεία θα το αντιμετωπίσει αυτό». Πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό ότι η διαχείριση δημόσιου χρήματος πρέπει να γίνεται με σύνεση και υπευθυνότητα, ωστόσο πρέπει η πολιτεία να δει τη «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας. «Πρέπει αν εμπιστευτούμε περισσότερο τους ανθρώπους, να βρούμε ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφαιρώντας αυτή τη γραφειοκρατία», είπε, επισημαίνοντας ότι το πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το υπάρχον μοντέλο διάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.

Το EIT Digital

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο EIT Digital που έφερε το ΑΠΘ στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι θα ανοίξει πάρα πολλές ευκαιρίες στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Όχι μόνο να βοηθήσει πανεπιστήμια και επιχειρήσεις αλλά καλύτερη διασύνδεση όλων των φορέων του οικοσυστήματος», είπε. Ο ίδιος τόνισε ότι κατακόρυφη αύξηση του αριθμού τεχνοβλαστών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό το οικοσύστημα θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο έμπειρος ακαδημαϊκός απάντησε πως «το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε όμως ότι προϋπόθεση είναι η ίση αντιμετώπιση ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων από την πλευρά της πολιτείας, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δεύτερων και καθιερώνοντας αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News