Δεκάδες Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, που αντιμετωπίζουν διεθνείς κυρώσεις αλλά και πιέσεις από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επαναπατρίσουν τον πλούτο τους, έχουν αποσύρει περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα, οι μέτοχοι της United Medical Group CY Plc και της MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Igor Shilov και Mark Kurtser, ενέκριναν τη μετακίνηση των εταιρειών από την Κύπρο στη Ρωσία. Η μεταφορά αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επανατοποθετηθεί από τους πλουσιότερους Ρώσους από τον Φεβρουάριο του 2022 σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ρωσία: Το δίλημμα των δυτικών εταιρειών και οι νέοι ανταγωνιστές

Επιστροφή στο… σπίτι

Η μετατόπιση αυτή έρχεται σε ρήξη με μια πρακτική δεκαετιών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φιλικά προς τους επενδυτές νομικά συστήματα, την ευκαιρία να λαμβάνουν μερίσματα σε ξένα νομίσματα και τους χαμηλούς φόρους. Τώρα, οι πλουσιότεροι της Ρωσίας έχουν μείνει με ολοένα και λιγότερα μέρη για να τοποθετήσουν τον πλούτο τους, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ευρώπης.

Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τοποθεσίες όπως η Κύπρος, το Τζέρσεϊ και η Ελβετία προς τη Ρωσία και σε έθνη που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικά, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, άρχισε αμέσως μετά την εισβολή. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων ήταν οι οικογενειακές περιουσίες του δισεκατομμυριούχου των λιπασμάτων Andrey Guryev και του μεγιστάνα του χάλυβα Victor Rashnikov από την Ελβετία και την Κύπρο στη Ρωσία. Άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος Igor Altushkin, ακολούθησαν αργότερα. Ο μεγιστάνας της χαλυβουργίας Vladimir Lisin και η μεταφορική Globaltrans Investment Plc μετακόμισαν στο Άμπου Ντάμπι από την Κύπρο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία χρυσού της Ρωσίας Polymetal International Plc «μετακόμισε» στο Καζακστάν τον προηγούμενο μήνα.

Υπό πίεση

Το Κρεμλίνο έχει ασκήσει πιέσεις στους πλουσιότερους Ρώσους να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις χώρες που αποκαλεί μη φιλικές.

«Η σύνδεση Ρωσίας-Κύπρου δεν λειτουργεί πολύ καλά τώρα όσον αφορά τις μεταφορές χρημάτων», δήλωσε ο Alexei Kuznetsov, εταίρος της B1, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε στη Ρωσία υπό το εμπορικό σήμα της Ernst & Young. «Αυτό λύνεται με τη μετακίνηση σε μια φιλική χώρα ή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο, ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανακτήσει τον έλεγχο των ρωσικών εταιρειών.

Για να προσελκύσει τους μεγιστάνες στην πατρίδα τους, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει κίνητρα, όπως οι τοπικές εγχώριες υπεράκτιες ζώνες χαμηλής φορολογίας που εισήγαγε το 2018 και συνεχώς βελτιώνει. Η Ρωσία αύξησε επίσης το κόστος διατήρησης περιουσιακών στοιχείων σε παραδοσιακούς παραδείσους όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, ενώ τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία που επιστρέφουν στη Ρωσία μπορούν να τύχουν φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Δεν είναι μόνο οι δισεκατομμυριούχοι που μετατοπίζουν τις συμμετοχές τους – άλλοι Ρώσοι μεταφέρουν επίσης τα περιουσιακά τους στοιχεία στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή