Με επίκεντρο τη λαίλαπα που προκάλεσε στη Θεσσαλία η θεομηνία κινήθηκε, αναπόφευκτα, η συζήτηση των δημοσιογράφων του ΟΤ με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γλαβίνα, στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Γλαβίνας, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι προσαρμοσμένο στο βαρύ κλίμα των ημερών, και η σκέψη όλων στην επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αυριανή ομιλία του επικεφαλής της παράταξης, που θα είναι η πρώτη πολιτικού αρχηγού στη ΔΕΘ και η πρώτη μετά τις καταστροφές που συντάραξαν όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά ολόκληρη τη χώρα, σε πρώτο πλάνο θα βρίσκονται τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, τα ζητήματα τις οικονομίας σε σχέση και με τις επιπτώσεις από τη θεομηνία και το επιδεινούμενο κύμα ακρίβειας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ειδικό τέλος για την κλιματική κρίση που θα αναγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ως βασική παράμετρο το από πού θα αντληθεί. Να δούμε, είπε, ποιους θα επιβαρύνει, ποια φορολογικά κλιμάκια θα αφορά. Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε εναντίον ενός επιπλέον φόρου στην κατανάλωση».

Αναφορικά με την εκτίμηση για το πόσα θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Γλαβίνας είπε ότι είναι πολύ σχετική και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι «ίσως να βιάστηκε σε μια επικοινωνιακή πρεμούρα να πάει στην Ευρώπη. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και αποτίμηση. Ίσως να μην είναι και αρκετά τα χρήματα που συζητώνται».

Οι ευθύνες

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο πλήρους αναμόρφωσης και ανθεκτικότητας των υποδομών.

«Υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών. Στον κόσμο υπάρχει σύγχυση και βλέπουν ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να διαπιστώσει η Βουλή τι πήγε λάθος μετά τον Ιανό. «Θέλουμε μια εξεταστική επιτροπή ώστε η βουλή να εξετάσει μάρτυρες, να φέρει δημάρχους, περιφερειάρχες, δημόσια έγγραφα να δούμε τι πραγματικά έγινε. Δεν θέλουμε να κρεμάσουμε κάποιον, αλλά να δούμε πώς θα θωρακιστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιμετώπιση της κατάστασης τις κρίσιμες ώρες της θεομηνίας, ο κ. Γλαβίνας είπε ότι έπρεπε να λειτουργήσει πιο έγκαιρα και ο στρατός να παρέμβει πιο έγκαιρα, όπως και η αποκομιδή έπρεπε να τρέξει πιο γρήγορα.

Έργα βιτρίνας

Σε ό, τι αφορά τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό, τόνισε: «Προφανώς κάποια έργα έγιναν έργα βιτρίνας μετά τον Ιανό και όχι έργα αντιπλημμυρικά. Από το Ταμείο Ανάκαμψης βγήκαν έργα θωράκισης, πράσινης οικονομίας κ.ά. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες σε σχέση με την περιφέρεια εάν τα χρήματα κατευθύνθηκαν εκεί που έπρεπε. Εάν ελέγχθηκε πού πήγαν τα χρήματα του κεντρικού κράτους, πώς αξιοποιήθηκαν. Και επειδή τώρα συζητάμε τι θα γίνει σε επόμενο χρόνο και θα έρθουν πολλά χρήματα, τονίζουμε: έλεγχος, διαφάνεια, λογοδοσία. Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα μάστερ πλαν προσαρμοσμένο στα νέα κλιματικά δεδομένα». Καταλήγοντας είπε: «Δεν ξέρουμε πού θα έχουμε τα επόμενα φαινόμενα. Παντού υπάρχει σήμα κινδύνου. Το καμπανάκι Ιανός δεν το ακούσαμε».

Δεν φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον πολιτικό στίβο, ο Θανάσης Γλαβίνας ερωτηθείς σχετικ έκανε λόγο για μεγάλο μέρος ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:  «Δεν φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Περάσαμε πολύ δύσκολα ως ιστορικό κόμμα. Είναι στιβαρό αυτό που έχουμε χτίσει. Προσπαθούμε να κάνουμε αξιόπιστη κριτική χωρίς άναρθρες κραυγές. Προερχόμαστε από άλλα κόμματα, άλλες κομματικές μήτρες (…) Οι συγκυρίες θα μας δείξουν και η κοινωνία πού θέλει να πάει. Δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε την πολιτική μας αυτονομία και τις θέσεις μας, από εκεί και πέρα ακούμε τον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News