Για τη ρομποτική, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τα πεδία ανάπτυξής τους στην ελληνική οικονομία μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Progressive Robotics, Φώτης Δημέας, στο  ΟΤ Forum που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της 87η ΔΕΘ.

Περιγράφοντας την Progressive Robotics, η ο κ. Δημέας υπογράμμισε ότι είναι μια εταιρεία – τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ιδρύθηκε πριν από ενάμιση μήνα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ρομποτικής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες τους έκαναν έρευνα στα εργαστήρια του ΑΠΘ και πλέον μεταφέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά, με βασικό moto της εταιρείας να περάσουν στα ρομπότ την εξυπνάδα του ανθρώπου. «Αφήσαμε τις δουλειές μας στο πανεπιστήμιο» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος τους ήταν να «βγάλουμε την τεχνολογία από το εργαστήριο και την πάμε στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Δημέα η εταιρεία του φτιάχνει το λογισμικό,  μέσω του οποίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί ένα ρομπότ να εκπαιδευτεί και να μετεκπαιδευτεί για μια σειρά εργασιών. «Παίρνουμε ένα ρομπότ από το χεράκι και του δείχνουν τι πρέπει να κάνει» τονίζει με νόημα.

Επισημαίνει επίσης, ότι ένα ρομπότ κοστίζει σήμερα πολύ περισσότερο από ό,τι ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου στόχος είναι τα ρομπότ να γίνουν «πιο οικονομικά και πιο έξυπνα». Τονίζει δε, ότι η ρομποτική αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Με το βλέμμα στη διεθνή αγορά

Η Progressive Robotics ξεκίνησε αρχικά με πιλότο την Ελλάδα, αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Ήδη έχει συμμετάσχει στην έκθεση του Μονάχου και τα έως τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών της εταιρείας είναι ενθαρρυντικά.

Παραδέχεται ότι κάθε start up έχει ένα μεγάλο ρίσκο, ωστόσο το high risk συνεπάγεται και high value.

Όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μπουν όρια στην τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Δημέας είναι κατηγορηματικός: «Πρέπει να μπουν όρια, όπως μπαίνουν όρια και στα συστήματα ασφαλείας σε ένα ρομποτικό σύστημα» αναφέρει, σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι αν αυτά τα όρια υπήρχαν από πριν δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Ο κ. Δημέας μίλησε ιδιαίτερα για το θέμα των ηθικών φραγμών, οι οποίοι θα πρέπει να κυριαρχούν.

«Να είμαστε ψύχραιμοι και να μην  φοβόμαστε την ημέρα της κρίσης. Τα ρομπότ δεν πρόκειται να επαναστατήσουν, σύντομα τουλάχιστον» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News