Θέμα για την ενεργοποίηση του στρατού σε φωτιές και υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο πυρκαγιών σε Μακεδονία και Θράκη άφησε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντινίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και άλλων δυνάμεων για τις πυρκαγιές «ενδεχομένως και από τον στρατό», επισημαίνοντας ότι «θα ακούσουμε τι θα πει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ».

Ερωτηθείς, αρχικά, για το αν αφήνουμε καταστάσεις να μαζευτούν, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε: «Δεν θα ήμουν τόσο αρνητικός, πολλά πράγματα βελτιώθηκαν. Σίγουρα υπάρχουν παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών που δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε. Πλέον, χρειάζεται επικαιροποίηση ενόψει των νέων δεδομένων, που απασχολούν και οργανωμένα συστήματα. Βιώνουμε μια κλιματική έκρηξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ενόψει αυτών των καταστάσεων δεν αλλάζουν οι δεσμεύσεις ούτε η πολιτική και οι υποσχέσεις που δόθηκαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα . Όμως στην κορυφή των προτεραιοτήτων είναι η ανθρώπινη ζωή, η υγειονομική διάσταση και η υποστήριξη των υποδομών. Η μηχανή είναι παρούσα. Όλο το κράτος είναι παρόν, δεν κρυφτήκαμε. Είδατε τον κ. Μητσοτάκη που πήγε για να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις. Αυτό το κύμα της κυβερνητικής ενεργοποίησης, αρωγής και αλληλεγγύης που είναι δυνατότερο από το καιρικό φαινόμενο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δοθούν λύσεις», πρόσθεσε.

Καλύτερη εικόνα από τον Εβρο

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Εβρο, ο υφυπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «η εικόνα είναι καλύτερη από αυτή που φοβόμασταν αρχικά. Ενα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ζωντανό. Η φωτιά αφησε μεγάλα άκαυτα σημεία. Αλλά κανείς δεν θα πρέπει υποννοεί ότι θα αφεθεί μόνο στη φύση. Θα γίνουν αναδασώσεις και με αναδόχους. Εμείς πήγαμε στην πηγή του προβλήματος, ο κόσμος αντιλαμβάνεται το μέγεθος, δείχνει κατανόηση αλλά είδε και το κράτος δίπλα του. Εδώ να πως ότι όποιος είχε προνοήσει δεν έπαθε τη ζημιά που έπαθε ο γείτονας. Γι αυτό και είναι σημαντικό ένα κομμάτι να το κάνουμε μόνοι μας, πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Σε ερώτηση για το αν έχει κάποια εξήγηση για τη Δαδιά που τυλίχθηκε στις φλόγες για ακόμη μία χρονιά, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Δαδιά. «Δεν έσβηνε με τίποτα. Εχει ξεκινήσει επισταμένη έρευνα. Εγώ κατευθυνόμενος είδα σε κάθε νομό και μία φωτιά και οι εστίες δεν συνδέονται. Πράγματα ανεξήγητα, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Για το αν οι αρμοδιότητες ήδη έχουν δοθεί, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η κατανομή έχει γίνει και ορθώς -όπως είπε- έγινε σε θεσμικό επίπεδο. «Το ποιος είναι συνεπής στην αξιοποίηση των κονδυλίων κρίνεται κατά περίπτωση. Όταν έχουμε Ιανό επί τρία, επί τέσσερα θα πρέπει να ενισχύσεις να συμπεριλάβεις και άλλες δυνάμες».

«Όταν βλέπεις έμπειρους ανθρώπους να λένε ότι ο δρόμος δεν απειλείται και μετά να βλέπεις την ταχύτητα της φωτιάς δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπάθησαν αυτοί οι άνθρωποι.Μιλάμε για δυναμικές καταστάσεις, δεν μπορείς απλά να βγάλεις από ΜΕΘ, να βγάλεις τα νεογνά. Δεν μπορείς να εκκενώσεις για παν ενδεχόμενο, μπορεί να δημιουργηθούν δύσκολες καταστάσεις. Μιλάμε για πόλεμο. Δεν απορρίπτει κανείς a priori καμία κριτική, αλλά θα πρέπει να γίνεται καλόπιστη και τεκμηριωμένη κριτική και όχι μικροπολιτική».

Δεν θα μπει σε 2η σελίδα η Β. Ελλάδα

Αναφορικά με το κόστος που θα προκύψει από τις καταστροφές και αν θα κοπούν προγραμματισμένα έργα για τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.  Κωνσταντινίδης ήταν ξεκάθαρος: «Ακούω την ανησυχία, δεν συμμερίζομαι την αγωνία. Δεν θα μπουν σε δεύτερη σελίδα, έχουμε μια χώρα που πηγαίνει καλά, οι δείκτες ανεβαίνουν, η οικονομία της αναβαθμίζεται. Πήραμε τη επενδυτική βαθμίδα και σήμερα διάβαζα στον ΟΤ για τα ρεκόρ στον τουρισμό. Σίγουρα υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News