Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών εκτινάχθηκε οι τιμές του ουρανίου αναδεικνύοντας την παγκόσμια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να κλειδώσουν τις προμήθειες καυσίμων.

Οι τιμές για τον τύπο του ουρανίου που ονομάζεται “yellowcake” έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 12% στα 65,50 δολάρια ανά λίβρα τον τελευταίο μήνα, ξεπερνώντας το περσινό υψηλό και φτάνουν σε επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί σε ύψη από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της UxC, παρόχου δεδομένων τιμολόγησης.

Μέταλλα: Για όλο το… ουράνιο του Νίγηρα

Η ζήτηση για ουράνιο έχει αυξηθεί καθώς οι κυβερνήσεις από την Ουάσιγκτον έως τη Σεούλ και το Παρίσι επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία με την παράταση της διάρκειας ζωής του υφιστάμενου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων μονάδων μετά την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη λόγω της  εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ορόσημο για τις τιμές του ουρανίου, όπως σημειώνουν οι Financial Times,  σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την επανεμφάνιση της πυρηνικής ενέργειας ως κρίσιμης πηγής ενέργειας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίωw. Η πυρηνική ενέργεια είχε υποβαθμιστεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά με  την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

«Η εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια που συγκρούεται με την εστίαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Grant Isaac, οικονομικός διευθυντής της Cameco, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ουρανίου στον κόσμο. «Οι μέρες που αγοράζαμε ουράνιο για 40 δολάρια έχουν τελειώσει – και πιθανώς και για 50 ή 60 δολάρια. Θα χρειαστούμε νέες προμήθειες», πρόσθεσε.

Η υποχώρηση της ζήτησης και των τιμών ουρανίου μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα οδήγησε σε έλλειψη νέων έργων εξόρυξης που αναπτύσσονται, συμβάλλοντας στη δημιουργία των βάσεων για υψηλότερες τιμές τώρα.

Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών

To πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο οποίος παράγει περίπου το 4% του παγκόσμιου ουρανίου, τροφοδοτεί τις ανοδικές πιέσεις

Η Orano, η πλειοψηφικά κρατική πυρηνική εταιρεία της Γαλλίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελλείψεις κρίσιμων χημικών ουσιών οδήγησαν τις δραστηριότητές της στον Νίγηρα να επισπεύσουν την προγραμματισμένη συντήρηση.

Οι τιμές απέχουν ακόμη αρκετά από το επίπεδο των 73 δολαρίων ανά λίβρα πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία άφησε την αγορά ουρανίου σε κατάσταση υπερπροσφοράς για περισσότερο από μια δεκαετία, αφού η Ιαπωνία και η Γερμανία άρχισαν να παροπλίζουν τους πυρηνικούς στόλους τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση,  αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις της για τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη ζήτηση ουρανίου.

Εκτιμά ότι περισσότεροι από 140 αντιδραστήρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι 35 γιγαβατώρες μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέχρι το 2040, γεγονός που απαιτεί την ανάπτυξη νέων ορυχείων για την κάλυψη της ζήτησης ουρανίου που διπλασιάζεται σε 130.000 τόνους ετησίως.

Η αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων έχει κλονιστεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το επιτιθέμενο έθνος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μετατροπή και τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εδώ και αρκετό καιρό και τώρα έχει επιδεινωθεί από τη γεωπολιτική», δήλωσε ο Nick Lawson, διευθύνων σύμβουλος της Ocean Wall, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος προβλέπει ότι η τιμή spot του ουρανίου θα μπορούσε να αυξηθεί στα 200 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities