Την προτίμησή του για τα μετρητά έναντι των ομολόγων εξέφρασε ο γκουρού των αγορών και ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν θέλω να κατέχω χρέος, ξέρετε, ομόλογα και τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος την Πέμπτη στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη. «Προσωρινά αυτή τη στιγμή, τα μετρητά νομίζω ότι είναι καλά», επισήμανε.

Ρέι Ντάλιο: Τι βαθμό δίνει στην συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Προτίμηση στα μετρητά

Όταν ρωτήθηκε πώς θα ξεπεραστεί ο τεράστιος δανεισμός, είπε ότι όταν το χρέος γίνεται μεγάλο μερίδιο της οικονομίας, η κατάσταση «τείνει να επιδεινώνεται και να επιταχύνεται», καθώς αυξάνονται και οι πληρωμές τόκων. «Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο καμπής της επιτάχυνσης», πρόσθεσε.

Ενώ το μέγεθος του ελλείμματος θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να πουλήσουν πολλά ομόλογα σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που να είναι ελκυστικό για τους πιστωτές να τα κρατήσουν, δήλωσε ο Ντάλιο. Όταν οι επενδυτές επιλέξουν να πουλήσουν, ανεβάζοντας τις αποδόσεις, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τυπώσει χρήμα και θα αγοράσει ομόλογα, γεγονός που θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, τόνισε.

«Βλέπουμε αυτή το γεγονός να συμβαίνει τώρα», ισχυρίστηκε. «Προσωπικά πιστεύω ότι τα ομόλογα, μακροπρόθεσμα, δεν αποτελούν καλή επένδυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή στάσης

Η αλλαγή της στάσης του είναι αξιοσημείωτη, καθώς τον Μάιο του 2022, είχε δηλώσει ότι τα μετρητά ήταν ακόμα «σκουπίδια» και ότι οι μετοχές ήταν «πιο σκουπίδια».

Ο Ντάλιο έχει συνδεθεί στενά με τη γραμμή «τα μετρητά είναι σκουπίδια» αφού τη χρησιμοποίησε σε πολλές συνεντεύξεις του που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2019. Τότε, τα χαμηλά επιτόκια ενίσχυαν τις αποτιμήσεις τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης