Με ένα ισχυρό rebound «απάντησε» το ελληνικό χρηματιστήριο στην πολυήμερη πτώση που υπέστη αυτήν την εβδομάδα, με τους αγοραστές να επανέρχονται δυναμικά μετά τη λήξη των παραγώγων το μεσημέρι. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,01% στις 1.258,58 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 195 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα κατάφερε να φέρει τις απώλειες μόλις στο -0,07%.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνέχισε την αντίδραση που άρχισε δειλά δειλά χτες το ΧΑ, φτάνοντας μάλιστα πολύ κοντά στο να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας. Έχοντας ξεπεράσει και τον σκόπελο των παραγώγων, και με βοήθειες από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, η αγορά πέρασε το μίνι sell off των πρώτων τριών ημερών της εβδομάδας με μικρότερες απώλειες, αφήνοντας μια χαραμάδα προσδοκίας για τη συνέχεια. Επίσης, έδωσε το μήνυμα ότι οι long τίμησαν τη ζώνη των 1.220 μονάδων, τη σημαντική τεχνική στήριξη στη 12μηνη ανοδική κίνηση, δηλαδή.

Στο κλίμα βέβαια βοήθησε και η εκτίμηση των αναλυτών (HSBC, Alpha Bank), ότι οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών είναι διαχειρίσιμες σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ έχουν καλλιεργηθεί και προσδοκίες για την αναβάθμιση της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με αναλυτές, αν η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία και τις αγορές. Ωστόσο, αν αναβάλει την αναβάθμιση, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη που θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, διατήρησε ανέπαφη την ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση του, δίνοντας μάλιστα σημαντικά ποσά ρευστότητας στους sellers που έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη τους υπό την προοπτική της εξάντλησης της ανόδου. Τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν ένας ακόμη λόγος για διαφοροποιήσεις, αλλά και καλύτερες τιμές στις μετοχές.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Cenergy, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΔΕΗ ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Alpha Bank, Aegean, Coca Cola, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΠΑΠ και Σαράντης. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Quest, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Λάμδα, Autohellas και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες