Έντονες αντιδράσεις πυροδότησαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι παρεμβάσεις και οι ιδέες που διατύπωσε για τον «εξορθολογισμό» του κόσμου της εργασίας ένας επιτυχημένος κατασκευαστής ακινήτων στην Αυστραλία με ειδίκευση στις πολυτελείς κατοικίες. Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Σίδνεϊ η οικονομική εφημερίδα «Financial Review» ο Τιμ Γκάρνερ πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ να ευνοηθεί η αύξηση της ανεργίας κατά στο 40 με 50% «προκειμένου να καμφθεί η αλαζονική συμπεριφορά που απέκτησαν οι εργαζόμενοι μετά την κρίση της Covid-19».

Ο Γκάρνερ εξέφρασε την απογοήτευσή του καθώς διαπιστώνει ότι μετά την παγκόσμια πανδημική κρίση οι εργαζόμενοι έπαψαν να είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, όπως ήταν παλαιότερα. «Οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν πραγματικά να εργάζονται πλέον τόσο πολύ λόγω της Covid και αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους η παραγωγικότητα έχει υποχωρήσει», είπε ο ηλικίας 41 ετών επιχειρηματίας.

Goldman Sachs: Σχεδιάζει απολύσεις για όσους υπαλλήλους δεν είναι αποδοτικοί

«Γονατίστε τους»

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια αμείβονται αδρά για να μην κάνουν πολλά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει», είπε ο Τιμ Γκάρνερ. Και πρότεινε την ενδειγμένη, κατ’ αυτόν, λύση: «Αυξήστε το ποσοστό ανεργίας κατά 40 με 50%, μη διστάσετε να μιλήσετε για ‘ταλαιπωρία’ στη δουλειά και υπενθυμίστε στους ανθρώπους ότι εργάζονται για τον εργοδότη τους και όχι το αντίστροφο».

Ο γεννημένος το 1982 στη Μελβούρνη από γονείς της εργατικής τάξης και «κοινωνικούς ακτιβιστές», σύμφωνα με τα αυστραλέζικα μέσα ενημέρωσης, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 1,2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (720 εκατ. ευρώ) εξέφρασε τη λύπη του που «η κρίση υγείας άλλαξε την οπτική των εργαζομένων για τη δουλειά τους». Διότι «σήμερα, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει και όχι το αντίστροφο».

Ο Τιμ Γκάρνερ θεωρεί ότι τη λύση στο πρόβλημα της μεταπανδημικής αλαζονείας των εργαζομένων, που τους μετέτρεψε σε τεμπέληδες, τη δίνουν ήδη οι εργοδότες. «Ξεκίνησαν οι μαζικές απολύσεις που αποφέρουν ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, αλλά οι άνθρωποι απολύονται και αρχίζουμε να βλέπουμε λιγότερη αλαζονεία στον κόσμο της εργασίας», είπε. Κατά τον Γκάρνερ, «οι απολύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ο αντίκτυπος θα φανεί στις οικονομίες των κρατών, καθώς θα εξορθολογικοποιηθεί η αγορά και θα ισορροπήσουν οι τιμές».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του αυστραλού κατασκευαστή έγιναν σε μια συγκυρία κατά την οποία «η αυστραλιανή κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγης και η

ζήτηση για νέες κατοικίες εκρήγνυται», όπως γράφει η «Financial Review». Στο ίδιο συνέδριο εξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commonwealth Bank (CBA) Στίβεν Χόλμαρικ αποκάλυψε ότι «πρέπει να χτίζονται περίπου 230.000 ή 240.000 σπίτια ετησίως για να καλυφθεί η ζήτηση, ενώ κατασκευάζονται μόνο 160.000».

Ο αυστραλός τραπεζίτης παρατήρησε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 50%, που προτείνει ο Γκάρνερ, «θα ανέβαζε το ποσοστό ανεργίας από το 3,7% σε 5,6%», ενώ «ο αριθμός των ανέργων στην Αυστραλία θα αυξανόταν από τις 541.000 στις 811.500».

Παγκόσμια κατακραυγή

Οι δηλώσεις Γκάρνερ ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διοργανωτές του συνεδρίου για τα ακίνητα έπειτα από λίγες ώρες απέσυραν τις απόψεις του κατασκευαστή από την ιστοσελίδα τους και στη συνέχεια έκλεισαν προσωρινά το site που είχε μετατραπεί σε πεδίο διαδικτυακής μάχης μεταξύ υποστηρικτών του Γκάρνερ και αγανακτισμένων εργαζομένων. Αλλά η κόντρα συνεχίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρενέβησαν και πολιτικοί για να υποστηρίξουν βεβαίως τους εργαζομένους. Η αμερικανίδα Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές υπενθύμισε μέσω του Χ (πρώην Twitter) ότι «οι μάνατζερ των μεγάλων επιχειρήσεων που διατυπώνουν παρόμοιες προτάσεις θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι όλοι γνωρίζουν ότι η ψαλίδα των αυξήσεων των δικών τους αμοιβών συγκριτικά με τις αυξήσεις των εργαζομένων έχει ανοίξει όσο ποτέ άλλοτε».

Ο αυστραλός φιλελεύθερος βουλευτής Κιθ Γούλαχαν παρατήρησε ότι «η απώλεια μιας θέσης εργασίας δεν είναι ένας απλός αριθμός, διότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από το μισθό αυτό που συνήθως είναι ανεπαρκής γι’ αυτό και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από δεκαετίες, σήμερα εργάζονται περισσότερα μέλη των οικογενειών για να τα βγάλει πέρα το νοικοκυριό».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Gurner Group δημιουργεί αντιπαραθέσεις και έντονες πολεμικές στο δημόσιο διάλογο. Το 2017 ο αυστραλός επιχειρηματίας έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της χώρας του επικρίνοντας τις συνήθειες των «millennials», οι οποίοι «είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 19 δολάρια για να κεράσουν τον εαυτό τους ένα τοστ αβοκάντο και επιπλέον 4 δολάρια για το συνοδέψουν με έναν καφέ, ενώ αντίθετα μπορούσαν να βάλουν στην άκρη τα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι». Ε, να πουλήσουν κάτι και οι κατασκευαστές…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή