Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου του.

Ο Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί για απτά αποτελέσματα εναντίον όσων εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, μέσα στους επόμενους μήνες με την εφαρμογή νέων μέτρων, την επιστράτευση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Γιώργος Κορομηλάς: «Λερναία Ύδρα» της οικονομίας η φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων να δείχνουν την τεράστια απόσταση μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών που δηλώνουν στην Εφορία αλλά και το γεγονός ότι περίπου 7 στους 10 εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου υπήρχαν σενάρια με παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο και αλλαγές φορολογικούς συντελεστές για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και την καθιέρωση ενός νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω διαφόρων κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι το διάστημα αυτό η ΑΑΔΕ «τρέχει» μια μεγάλη διασταύρωση στα εισοδήματα που δήλωσαν 3,8 εκατ. φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (εισοδήματα 2021). Τα εισοδήματα συγκρίνονται με τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει τα νοικοκυριά όπως αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και για κρατήσεις σε ακίνητα τύπου Airbnb. Στόχος να εντοπιστούν όσοι κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Μεταρρυθμιστικό καλάθι

Στο μεταρρυθμιστικό καλάθι της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

– Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αναμόρφωση και του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

– Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024

– Επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες.

– Ενίσχυση και διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών

– Νέα κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις

– Θέσπιση ειδικής έκπτωσης φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων η πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax