Η φοροδιαφυγή πρέπει να παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ, ακόμη και μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, υποστήριξε από το στούντιο του OT Forum στην 87η ΔΕΘ ο Γιώργος Κορομηλάς φοροτεχνικός και συνεργάτης του OT.

«Η φοροδιαφυγή είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Της κόβεις ένα κεφάλι και βγάζει άλλα εννέα», ανέφερε χαρακτηριστικά υποδεικνύοντας αυτή τη Λερναία Ύδρα, ως τον λόγο για τον οποίο ο τωρινός πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περισσότερες μειώσεις όπως είχε εξαγγείλει στο παρελθόν», ανέφερε.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Μακαντάση (διαΝΕΟσις): Το μοντέλο της Β. Εύβοιας μπορεί να είναι «πιλότος» για τη Θεσσαλία

Για τον κ. Κορομηλά χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπου πέραν των κινήτρων που θα δοθούν θα πρέπει να υπάρξει και ένας επανασχεδιασμός των διοικητικών προστίμων προς τους παραβάτες.

Το θέμα των προστίμων άλλωστε ήταν και αυτό στο οποίο αναφέρθηκε στην έναρξη της τοποθέσής του, καθώς όπως είπε οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι πρέπει να επανεξεταστούν, διότι κάποιες παραβάσεις προέκυψαν από τεχνικό λάθος.

Συνεχίζοντας και αφού επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Λεφτά υπάρχουν»

Όπως είπε ο κ. Κορομηλάς, προκειμένου να ανακάμψουν οι πληγείσες περιοχές, πρέπει να αναζητήσουμε πόρους. «Και οι πόροι υπάρχουν είναι εδώ. Αυτή η κουβέντα μπορεί να θυμίζει αυτή το 2010 “λεφτά υπάρχουν”. Μόνο τότε δεν ειπώθηκε ότι τα λεφτά υπάρχουν και είναι εδώ, όμως δεν εμφανίζονται στα φορολογικά έσοδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φορολογικά έσοδα δεν δέχονται πλήγμα μόνο από τα εισοδήματα που δεν δηλώνονται, αλλά και από τον ΦΠΑ που δεν κόβεται.

«Ο επιχειρηματίας είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα στον τελικό καταναλωτή και τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να εισπράξει τον ΦΠΑ από τη συναλλαγή αυτή όπως προβλέπεται. Άρα όταν δεν κόβεται ο ΦΠΑ ο επιχειρηματίας κλέβει. Και δεν κλέβει μόνο με τον ΦΠΑ κλέβει και με τα στοιχεία που δεν δηλώνει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Κορομηλάς ήταν ξεκάθαρος απαντώντας ότι δεν χρειάζεται να εφεύρουμε λύσεις, φερειπείν μπορούμε να παραδειγματιστούμε από το εξωτερικό.

Πέραν των κινήτρων που πρέπει να δοθούν για να συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος, η καταχώρηση όλων των δαπανών ηλεκτρονικά και οι αφαίρεσή τους από το εισόδημα είναι μια λύση. «Στο τέλος ότι θα περισσεύει θα φορολογείται με έναν συγκεκριμένο flat συντελεστή», πρότεινε.

Αν δεν εξαφανιστεί το μετρητό από την αγορά δεν θα υπάρξει πρόοδος, όπως υπογράμμισε.

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος επιβάλλεται σύμφωνα με τον κ. Κορομηλά, ο οποίος όπως είπε σαφώς από το 2013 έχουν γίνει προσπάθειες, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες αλλαγές. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι από τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθούν έσοδα.

Το Mydata είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις φορολογικές αρχές, προκειμένου να ελέγξουν πιο στοχευμένα τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε, η φορολογική κλίμακα δεν είναι ένα δίκαιο σύστημα, καθώς κάποιους τους τιμωρεί Μάλιστα ανέφερε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι μια επιχείρηση ως νομικό πρόσωπο φορολογείται με συντελεστή 22% και μια προσωπική επιχείρηση με 37%.

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει μια σωστή και εμπεριστατωμένη μελέτη για το φορολογικό σύστημα.

Φορολογική συνείδηση

Σε ένα σημείο που στάθηκε ο κ. Κορομηλάς είναι στη φορολογική συνείδηση όπως είπε. Κατά τη γνώμη του θα πρέπει να εισαχθεί ένα τέτοιο μάθημα ακόμη και από τα Δημοτικά.

«Οι πόροι που θα εισπράττονται από τον φόρο είναι προς όφελος του φορολογούμενου και πρέπει να του γίνει συνείδηση», τόνισε. Μάλιστα, για τον ίδιο τα κίνητρα είναι σημαντικά, όπως όμως και η δημιουργία αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα στους φορολογούμενους.

Τα πρόστιμα

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα, θα πρέπει να υπάρξει και ορθολογισμός των προστίμων. «Υπάρχουν πρόστιμα που είναι εξαντλητικά.

Ένα πρόστιμο πρέπει να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όχι τιμωρητικό ή εκδικητικό.

Οι «ρυθμισάκηδες»

Αναφερθείς στις ρυθμίσεις, τόνισε ότι υπάρχουν επαγγελματίες «ρυθμισάκηδες», οι οποίοι μεταφέρουν τα χρέη σε καινούργιες ρυθμίσεις. Αυτοί πρέπει να πεταχτούν απέξω διότι φορτώνει τα δικά του βάρη σε άλλους κατ’ εξακολούθηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News