Ο Φαρχάντ Μοσίρι, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Εβερτον, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση των μετόχων του στον σύλλογο – ανέρχονται στο 94,1% του συνόλου – στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία 777 Partners. Οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανο-Ιρανού δισεκατομμυριούχου και της εταιρείας με έδρα το Μαϊάμι είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση μιας προτεινόμενης συμφωνίας με μια άλλη αμερικανική επενδυτική εταιρεία, την MSP Sports Capital, η οποία έχει δανείσει 100 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Έβερτον στο Bramley-Moore Dock.

Τα δύο μέρη έχουν τώρα υπογράψει συμφωνία για πλήρη εξαγορά, με την οποία ο Μοσίρι ισχυρίζεται ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του γηπέδου χωρητικότητας 52.888 χωρητικότητας στην προκυμαία του Λίβερπουλ, αν και η συμφωνία παραμένει υπό την αίρεση της έγκρισης από την Premier League, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την αρμόδια οικονομική αρχή FCA.

Γαλλία: Στο… σφυρί για 800 εκατ. ευρώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1

Η 777 Partners έχει εμπλακεί σε πολλές διαμάχες από τότε που ιδρύθηκε από τους Josh Wander και Steven Pasko το 2015, ενώ έχει κατηγορηθεί ακόμα και για απάτη, με την ίδια την εταιρεία βέβαια να αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Μία από τις κατηγορίες αφορούσε και εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών το 2003.

Η Πρέμιερ Λιγκ εισήγαγε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για διευθυντές και ιδιοκτήτες αυτό το καλοκαίρι, το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά με την προσπάθεια της 777 να προσθέσει την Έβερτον στην μακριά λίστα ποδοσφαιρικών συλλόγων της, που περιλαμβάνουν τις Τζένοα, Σεβίλλη, Βάσκο ντα Γκάμα, Χέρτα Βερολίνου, Σταντάρ Λιέγης, Red Star Γαλλίας και Victory Μελβούρνης. Η αγορά της Έβερτον, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ήταν το μεγαλύτερο απόκτημά της μέχρι σήμερα. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να προσκομίσει απόδειξη χρηματοδότησης στην Premier League.

Πόσα έχει διαθέσει ο Μοσίρι

Ο Μοσίρι έχει επενδύσει πάνω από 750 εκατομμύρια λίρες στην Έβερτον από τότε που έγινε μέτοχος το 2016 και πλειοψηφικός μέτοχος το 2018, αλλά ο σύλλογος έχει υποχωρήσει υπό την ιδιοκτησία του. Η Έβερτον έχει γλιτώσει οριακά από δύο υποβιβασμούς και είναι χωρίς νίκη στη νέα σεζόν της Premier League μετά από άλλη μια προβληματική μεταγραφική περίοδο. Ο σύλλογος έχει επίσης συγκεντρώσει χρέη άνω των 430 εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία πέντε χρόνια και θα εμφανιστεί ενώπιον μιας ανεξάρτητης επιτροπής τον Οκτώβριο για φερόμενη παραβίαση των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.

Ο ιδιοκτήτης της Έβερτον, ο οποίος θα γράψει στους μετόχους της μειοψηφίας του συλλόγου ζητώντας την υποστήριξή τους τις επόμενες ημέρες, επιβεβαίωσε: «Η φύση της ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων έχει αλλάξει ριζικά από τότε που επένδυσα για πρώτη φορά στην Έβερτον πριν από επτά χρόνια. Οι μέρες ενός ιδιοκτήτη/ευεργέτη είναι φαινομενικά απρόσιτες για τους περισσότερους, και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι ανήκουν πλέον συνήθως σε εταιρείες PE [ιδιωτικών κεφαλαίων] με καλούς πόρους, σε εξειδικευμένους επενδυτές αθλημάτων ή σε εταιρείες και κεφάλαια που υποστηρίζονται από το κράτος.

«Ήμουν ανοιχτός σχετικά με την ανάγκη να φέρω νέες επενδύσεις και να ολοκληρώσω τη χρηματοδότηση για το εμβληματικό νέο μας στάδιο στο Bramley-Moore Dock, στις όχθες του Mersey, το οποίο έχω χρηματοδοτήσει κυρίως μέχρι σήμερα. Έχω μιλήσει με πολλά κόμματα και εξέτασα ορισμένες δυνατές πιθανές ευκαιρίες. Ωστόσο, μέσα από τις μακροχρόνιες συζητήσεις μου με την 777 πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι εταίροι για να προωθήσουν τον μεγάλο μας σύλλογο, με όλα τα οφέλη του επενδυτικού τους μοντέλου πολλαπλών συλλόγων.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, έχουμε έναν έμπειρο και καλά δικτυωμένο επενδυτή σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους που θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση των εμπορικών ευκαιριών και έχουμε εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση για το νέο μας γήπεδο, το οποίο θα είναι το κρίσιμο στοιχείο για τη μελλοντική επιτυχία της Έβερτον. Σήμερα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην επιτυχημένη ανάπτυξη της Έβερτον και ανυπομονώ να το παρακολουθήσω στενά καθώς ο σύλλογός μας θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Ο Wander, ιδρυτής και διευθύνων συνεργάτης της 777, δήλωσε: Με μεγάλη σεμνότητα δηλώνουμε πως έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλος της οικογένειας της Έβερτον ως θεματοφύλακες του συλλόγου και θεωρούμε προνόμιο να μπορούμε να χτίσουμε πάνω στην περήφανη κληρονομιά και τις αξίες της».

Υποσχέσεις για ανάπτυξη υποδομών

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε με οπαδούς και ενδιαφερόμενους φορείς για να αναπτύξουμε την αθλητική και εμπορική υποδομή για τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες που θα προσφέρουν αποτελέσματα για τις μελλοντικές γενιές των υποστηρικτών της Έβερτον. Ως μέρος αυτού, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την τοπική κοινότητα μακροπρόθεσμα, εργαζόμαστε σε σημαντικά έργα όπως η ανάπτυξη του Bramley-Moore Dock ως γήπεδο – έδρα παγκόσμιας κλάσης, επιτρέποντας σε χιλιάδες άλλους φίλους της Εβερτον να παρακολουθήσουν τους εντός έδρας αγώνες μας και να συμβάλλουν στην οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση του Merseyside».

Η ένωση μετόχων της Έβερτον αντέδρασε επικριτικά στην ανακοίνωση και κατηγόρησε τον Μοσίρι ότι τους συμπεριφέρθηκε με περιφρόνηση σημειώνοντας τα εξής: «Η διάθεση μόλις λίγων λεπτών ενημέρωσης για αυτήν την προτεινόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας είναι απογοητευτική και για άλλη μια φορά, η κακή συγκυρία των ανακοινώσεων του συλλόγου πριν από σημαντικούς αγώνες προκαλεί σύγχυση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι