Iταλική πόλη προσφέρει δωρεάν διαμονή 3 μηνών σε ψηφιακούς νομάδες, όπως αναφέρει το CNBC.

Η 39χρονη σχεδιάστρια λογισμικού Κλαρίζ Πάρτις από το Λος Άντζελες, πάντα ήθελε να εργάζεται από ένα εναλλακτικό μέρος μακριά από τους πλήθος. Έτσι, όταν της προσφέρθηκε μια τέτοια ευκαιρία, την άδραξε αμέσως.

EY: Κερδίζει έδαφος η καριέρα «χωρίς σύνορα»

Ψηφιακοί νομάδες

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πάρτις έφτασε στο χωριό Ολολάι της Σαρδηνίας στην Ιταλία, για δωρεάν διαμονή που πληρώνεται από τον τοπικό δήμο. Το εν λόγω project  αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που απευθύνεται σε ψηφιακούς νομάδες που θέλουν να μετακομίσουν προσωρινά για να εργαστούν στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα σε αγρότες και βοσκούς.

Η Πάρτις είναι η πρώτη digital nomad που φτάνει – και ήδη είπε ότι αισθάνεται σαν να της άλλαξε τη ζωή.

«Ένιωσα ότι χρειαζόμουν μια αλλαγή», ανέφερε, «κάτι όχι τουριστικό, αλλά περιτριγυρισμένο από τη φύση, καθαρό αέρα, βουνά, όμορφες παραλίες, όπου θα μπορούσα να βρω περισσότερη γαλήνη, ειρήνη και πιο αργό ρυθμό ζωής», επισήμανε.

Πηγή: Antonio Meloni

Η Πάρτις θα παραμείνει στο Ολολάι για τρεις μήνες και θα εργάζεται από το σπίτι της. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από τον δήμο, όπως μαθήματα ιταλικής γλώσσας και επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα.

Το πρόγραμμα του Oλολάι είναι ένα από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί από πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες. Οι δήμοι ελπίζουν ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα βοηθήσουν στην αναζωογονήσουν τις τοπικές οικονομίες.

Το Ολολάι

Το χωριό έχει πληθυσμό μόλις 1.300 κατοίκων, από τους 2.250 που ζούσαν εκεί πριν από έναν αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μετακομίσει σε άλλες πόλεις αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

Το 2018, ο δήμαρχος Francesco Columbu, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αναζωογονήσει το χωριό. Πούλησε ερειπωμένα σπίτια για 1 ευρώ σε ξένους. Η πρωτοβουλία αυτή είχε μεγάλη επιτυχία και πολλοί ξένοι αγόρασαν και ανακαίνισαν τις κατοικίες.

Τώρα, ο δήμος προσφέρει δωρεάν διαμονή σε ψηφιακούς νομάδες για να προσελκύσει νέους ανθρώπους και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 30 ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο χωριό για έως και τρεις μήνες κάθε φορά.

Πηγή: Antonio Meloni

«Ένεση» για την τοπική οικονομία

Η Πάρτις είναι η πρώτη από τους 30 ψηφιακούς νομάδες που θα φιλοξενηθούν στο Ολολάι. Οι επόμενοι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μέσω διαδικτυακής αίτησης.

Ο δήμαρχος  ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να αναζωογονήσει το χωριό και να προσελκύσει νέους ανθρώπους.

«Θέλουμε να κάνουμε το Oλολάι ένα ψηφιακό κόμβο», δήλωσε ο Columbu. «Πιστεύουμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία και θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στους τουρίστες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να συμφωνήσουν να δώσουν κάτι πίσω στην τοπική κοινότητα πριν φύγουν. Αυτό μπορεί να είναι μια διάλεξη, μια ερευνητική εργασία ή ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εμπειρία τους ως ψηφιακοί νομάδες.

Η Πάρτις σκοπεύει να δώσει μια διάλεξη για το τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς, γενικά αλλά και συγκεκριμένα στο Ολολάι.

*Αρχική εικόνα – Πηγή: Antonio Meloni

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive