Iταλική πόλη προσφέρει δωρεάν διαμονή 3 μηνών σε ψηφιακούς νομάδες, όπως αναφέρει το CNBC.
Η 39χρονη σχεδιάστρια λογισμικού Κλαρίζ Πάρτις από το Λος Άντζελες, πάντα ήθελε να εργάζεται από ένα εναλλακτικό μέρος μακριά από τους πλήθος. Έτσι, όταν της προσφέρθηκε μια τέτοια ευκαιρία, την άδραξε αμέσως.
EY: Κερδίζει έδαφος η καριέρα «χωρίς σύνορα»
Ψηφιακοί νομάδες
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πάρτις έφτασε στο χωριό Ολολάι της Σαρδηνίας στην Ιταλία, για δωρεάν διαμονή που πληρώνεται από τον τοπικό δήμο. Το εν λόγω project αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που απευθύνεται σε ψηφιακούς νομάδες που θέλουν να μετακομίσουν προσωρινά για να εργαστούν στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα σε αγρότες και βοσκούς.
Η Πάρτις είναι η πρώτη digital nomad που φτάνει – και ήδη είπε ότι αισθάνεται σαν να της άλλαξε τη ζωή.
«Ένιωσα ότι χρειαζόμουν μια αλλαγή», ανέφερε, «κάτι όχι τουριστικό, αλλά περιτριγυρισμένο από τη φύση, καθαρό αέρα, βουνά, όμορφες παραλίες, όπου θα μπορούσα να βρω περισσότερη γαλήνη, ειρήνη και πιο αργό ρυθμό ζωής», επισήμανε.
Η Πάρτις θα παραμείνει στο Ολολάι για τρεις μήνες και θα εργάζεται από το σπίτι της. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από τον δήμο, όπως μαθήματα ιταλικής γλώσσας και επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα.
Το πρόγραμμα του Oλολάι είναι ένα από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί από πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες. Οι δήμοι ελπίζουν ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα βοηθήσουν στην αναζωογονήσουν τις τοπικές οικονομίες.
Το Ολολάι
Το χωριό έχει πληθυσμό μόλις 1.300 κατοίκων, από τους 2.250 που ζούσαν εκεί πριν από έναν αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μετακομίσει σε άλλες πόλεις αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.
Το 2018, ο δήμαρχος Francesco Columbu, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αναζωογονήσει το χωριό. Πούλησε ερειπωμένα σπίτια για 1 ευρώ σε ξένους. Η πρωτοβουλία αυτή είχε μεγάλη επιτυχία και πολλοί ξένοι αγόρασαν και ανακαίνισαν τις κατοικίες.
Τώρα, ο δήμος προσφέρει δωρεάν διαμονή σε ψηφιακούς νομάδες για να προσελκύσει νέους ανθρώπους και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 30 ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο χωριό για έως και τρεις μήνες κάθε φορά.
«Ένεση» για την τοπική οικονομία
Η Πάρτις είναι η πρώτη από τους 30 ψηφιακούς νομάδες που θα φιλοξενηθούν στο Ολολάι. Οι επόμενοι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μέσω διαδικτυακής αίτησης.
Ο δήμαρχος ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να αναζωογονήσει το χωριό και να προσελκύσει νέους ανθρώπους.
«Θέλουμε να κάνουμε το Oλολάι ένα ψηφιακό κόμβο», δήλωσε ο Columbu. «Πιστεύουμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία και θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στους τουρίστες», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να συμφωνήσουν να δώσουν κάτι πίσω στην τοπική κοινότητα πριν φύγουν. Αυτό μπορεί να είναι μια διάλεξη, μια ερευνητική εργασία ή ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εμπειρία τους ως ψηφιακοί νομάδες.
Η Πάρτις σκοπεύει να δώσει μια διάλεξη για το τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς, γενικά αλλά και συγκεκριμένα στο Ολολάι.
*Αρχική εικόνα – Πηγή: Antonio Meloni
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης