Οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τους άνδρες παρέχοντας μη αμειβόμενη φροντίδα για παιδιά, ηλικιωμένους και άλλα μέλη της οικογένειας — χρόνος που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα οικονομικά τους.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από την National Partnership for Women and Families, οι γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 51,6 λεπτά την ημέρα φροντίζοντας τα παιδιά και τα άλλα μέλη του νοικοκυριού, ενώ οι άνδρες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 26,4 λεπτά καθημερινά σε τέτοιες εργασίες.

«Μιλάμε συνεχώς για το χάσμα στους μισθούς, αλλά αυτό το «χρονο-χάσμα» έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε η Katherine Gallagher Robbins, ανώτερη συνεργάτιδα στην National Partnership for Women and Families.

Φεύγουν οι γυναίκες από δουλειές που δεν τις αντιμετωπίζουν ισότιμα – Τι δείχνει έρευνα

Χαμένα «μεροκάματα»

Εάν αυτός ο χρόνος φροντίδας αποζημιωνόταν, θα άξιζε περίπου 2.335,93 δολ. ετησίως για τους άνδρες και 4.565,68 δολ. για τις γυναίκες. Η ομάδα βασίστηκε στους υπολογισμούς της σε ένα ωρομίσθιο 14,55 δολ. την ώρα, το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ του μέσου μισθού των εργαζομένων στη φροντίδα των παιδιών και των βοηθών προσωπικής φροντίδας.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η μη αμειβόμενη φροντίδα κοστίζει 305,01 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τους άνδρες και 626,57 δισεκατομμύρια δολάρια για τις γυναίκες, εκτιμά η National Partnership for Women and Families. Με άλλα λόγια, το κενό χρόνου φροντίδας κοστίζει στις γυναίκες επιπλέον 321,56 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Η φροντίδα ήταν πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό»

Η National Partnership for Women and Families δεν είναι ο μόνος οργανισμός που επισημαίνει τα οικονομικά και χρονικά βάρη της φροντίδας.

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι παρείχαν φροντίδα χωρίς αμοιβή σε ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας ή φίλο το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AARP. H AARP υπολογίζει επίσης, ότι η οικονομική αξία της μη αμειβόμενης φροντίδας ήταν 600 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση συνολικά 36 δισεκατομμύρια ώρες περίθαλψης με μέση τιμή 16,59 δολάρια την ώρα.

«Η φροντίδα είναι ένα πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, όσον αφορά το πόσο από αυτήν είναι απλήρωτο, και επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφορά γυναίκες», δήλωσε η πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος Carolyn McClanahan, ιδρύτρια της Life Planning Partners στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Πολλές γυναίκες ανήκουν στη «γενιά των σάντουιτς», οι οποίες εξακολουθούν να φροντίζουν μικρά παιδιά όταν οι ηλικιωμένοι γονείς τους αρχίζουν να έχουν ανάγκες, είπε η McClanahan,  η οποία είναι επίσης μέλος του Financial Advisor Council του CNBC .

Αυτό παρατηρείται μεταξύ ενηλίκων μεταξύ 35 και 44 ετών, όταν εμφανίζεται η πιο εντατική περίοδος φροντίδας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive