Οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία θα αντανακλούν την ανησυχία για την αναιμική αύξηση του ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο, καθώς οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τους προ της πανδημίας ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εκδώσει μια νέα σειρά προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 9-15 Οκτωβρίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι τα θεσμικά όργανα θα αποφασίσουν ξεχωριστά τη Δευτέρα αν θα προχωρήσουν στις συνεδριάσεις στο σεισμόπληκτο Μαρόκο.

ΔΝΤ: To παγκόσμιο χρέος επιστρέφει σε ανοδική τροχιά

Σύμφωνα με όσα είπε στο Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που έχει ανακτήσει την προ της πανδημίας ανάπτυξη, ενώ η Κίνα βρίσκεται τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προ της πανδημίας τάσεις, η Ευρώπη δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω και η παγκόσμια οικονομία τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω.

Με την Κίνα να παράγει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξής της «έχει σημασία για την Ασία και για τον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε η Γκεοργκίεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόσφατο σχόλιο της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ  ότι ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν την Κίνα «μη επενδύσιμη» απάντησε ότι: «Υπάρχει κάποια εκροή από την Κίνα. Είναι μια τάση που πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά, πώς εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς – όπως η ψηφιακή οικονομία και οι πράσινες τεχνολογίες – που παραμένουν ελκυστικοί για τους επενδυτές.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η μεγάλη ώθηση της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα δεν γίνεται με τη χρήση επιδοτήσεων κατά τρόπο που να δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή