Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο πριν η εισβολή της Ρωσίας το 2022 μειώσει την ικανότητά της να μεταφέρει γεωργικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές. Οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών μέσω γειτονικών χωρών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, καθώς δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τις διαδρομές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στις γειτονικές χώρες, επηρεάζοντας το εισόδημα των ντόπιων αγροτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρενέβη τον Μάιο και επέτρεψε σε μεμονωμένες χώρες να επιβάλλουν μονομερείς απαγορεύσεις. Σύμφωνα με την απαγόρευση της ΕΕ, η Ουκρανία είχε δικαίωμα να εξάγει μέσω αυτών των χωρών υπό τον όρο ότι τα προϊόντα θα πωλούνταν αλλού.

Ωστόσο την Παρασκευή η ΕΕ τερμάτισε αυτή την εξαίρεση,  αφού η Ουκρανία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο τώρα καθώς οι αγρότες μαζεύουν τις καλλιέργειές τους και ετοιμάζονται να πουλήσουν.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι χώρες θα πρέπει να απόσχουν από μονομερή μέτρα κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, αλλά η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία απάντησαν αμέσως επιβάλλοντας τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη διαμετακόμιση ουκρανικών προϊόντων.

Δεσμεύσεις

Δεν είναι σαφές πόσο έχει δεσμευτεί η Ουκρανία να περιορίσει τις εξαγωγές ή πώς οι νέες απαγορεύσεις θα επηρεάσουν τη ροή των προϊόντων από την Ουκρανία.

Το θέμα ωστόσο τονίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν στην ΕΕ σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις οικονομίες των χωρών μελών που διαθέτουν ισχυρά λόμπι για τη γεωργία και τη γεωργία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει περαιτέρω την απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών του Κιέβου, αλλά είπε ότι η κυβέρνησή του θα αντιδράσει «με πολιτισμένο τρόπο» εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ.

Αλλά οι τρεις χώρες υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους είναι προς το συμφέρον των οικονομιών τους.

«Η απαγόρευση καλύπτει τέσσερα δημητριακά, αλλά και κατόπιν αιτήματός μου, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, η απαγόρευση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει γεύματα από αυτά τα δημητριακά: καλαμπόκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη, έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα να μην επηρεάσουν επίσης την πολωνική αγορά», έγραψε στο Facebook ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους. «Θα επεκτείνουμε αυτήν την απαγόρευση παρά τη διαφωνία τους, παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. «Θα το κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον του Πολωνού αγρότη».

Η Ουγγαρία επέβαλε εθνική απαγόρευση εισαγωγής σε 24 ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, λαχανικών, πολλών προϊόντων κρέατος και μελιού, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας ακολούθησε ανακοινώνοντας τη δική του απαγόρευση των σιτηρών. Και οι τρεις απαγορεύσεις ισχύουν μόνο για τις εγχώριες εισαγωγές και δεν επηρεάζουν τη διαμετακόμιση προς άλλες χώρες.

Δρόμοι αλληλεγγύης

Η ΕΕ δημιούργησε εναλλακτικούς χερσαίους δρόμους, τις λεγόμενες λωρίδες αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους της, αφού η Ρωσία υπαναχώρησε από τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των φορτηγών πλοίων.

Οι αγρότες στις πέντε χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για μια υπερβολή προϊόντων που πλήττει τις εγχώριες τιμές τους και τους ωθεί προς τη χρεοκοπία.

Οι χώρες, εκτός από τη Βουλγαρία, πίεζαν για παράταση της απαγόρευσης της ΕΕ. Η Βουλγαρία ψήφισε την Πέμπτη για την κατάργηση των περιορισμών.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία σε αντίθεση με τους ομολόγους της δεν εξέδωσε μονομερή απαγόρευση πριν από τον Μάιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι «λυπάται που δεν μπορούσε να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για την παράταση της απαγόρευσης».

Η Ρουμανία δήλωσε ότι θα περιμένει από την Ουκρανία να παρουσιάσει το σχέδιό της για να αποτρέψει την αύξηση των εξαγωγών προτού αποφασίσει πώς θα προστατεύσει τους Ρουμάνους αγρότες.

Η Ρουμανία βλέπει πάνω από το 60% των εναλλακτικών ροών να διέρχονται από την επικράτειά της κυρίως μέσω του ποταμού Δούναβη και οι αγρότες της έχουν απειλήσει με διαμαρτυρίες εάν δεν παραταθεί η απαγόρευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή