Τα αφεντικά των ισχυρότερων τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο, από τον Ίλον Μασκ της Tesla, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, έως το αφεντικό της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που ελέγχει τα Facebook, Instagram και WhatsApp, μέχρι τον επικεφαλής της Google Σουντάρ Πιτσάι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της αμερικανικής Γερουσίας την Τετάρτη για να συζητήσουν το καυτό θέμα της εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό συζητήθηκε με αμερικανούς νομοθέτες η ανάγκη ρύθμισης του κλάδου ΑΙ -χωρίς να λείψουν και οι σφοδρές επικρίσεις για το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές δεν έγιναν σε ανοιχτές ακροάσεις.

Τεχνητή νοημοσύνη: Συζήτηση στο Κογκρέσο με τους επικεφαλής των Big Tech

Παρευρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων το σημερινό αφεντικό της Microsoft Σάτια Ναντέλα, της NVidia Τζένσεν Χουάνγκ, της ΙΒΜ Άρβιντ Κρίσνα, της OpenAI, Σαμ Άλτμαν και ο πρώην και νυν επικεφαλής της Google Ερικ Σμιτ, οι οποίοι είχαν όλοι προσκληθεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ.

Ο Σούμερ μιλούσε για μήνες για την ανάγκη επίτευξης ενός δυνητικά πολύ δύσκολου έργου. Για τη θέσπιση δικομματικής νομοθεσίας εντός του επόμενου έτους που θα ενθαρρύνει μεν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως ήδη γίνεται σήμερα αλλά και θα μετριάζει ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους κινδύνους της. Έτσι, την Τετάρτη συγκάλεσε συνάντηση ορισμένων από τα πιο εξέχοντα στελέχη τεχνολογίας της χώρας για να τους ρωτήσει το τι πρέπει κατά τη γνώμη τους να κάνει το Κογκρέσο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή την περίοδο οι αμερικανοί –και όχι μόνο- νομοθέτες αναζητούν τρόπους για να μετριάσουν τους κινδύνους της αναδυόμενης τεχνολογίας ΑΙ, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο και συγκεντρώνει τεράστιες επενδύσεις μετά την κυκλοφορία του ChatGPT chatbot, του OpenAI.

Ανησυχίες από τον Μασκ

Ο Μασκ από την πλευρά του έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε διαιτητή», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης X. Πιστεύει ότι μια ρυθμιστική αρχή θα «διασφαλίσει ότι οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα που είναι ασφαλή και προς το συμφέρον του ευρύτερου κοινού» για το ΑΙ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε αποκαλέσει την τεχνητή νοημοσύνη «δίκοπο μαχαίρι» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί. Βγαίνοντας από την τρίωρη συνάντηση στη Γερουσία για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μασκ φρόντισε να συνοψίσει τους σοβαρούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει κάποια πιθανότητα –πάνω από το μηδέν– η τεχνητή νοημοσύνη να μας σκοτώσει όλους. Νομίζω ότι είναι χαμηλή, αλλά υπάρχει κάποια πιθανότητα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «Οι συνέπειες να γίνει λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρές».

Ο Μπιλ Γκέιτς από την πλευρά του μίλησε για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ταΐσει τους πεινασμένους. Ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft έθεσε το ζήτημα ότι «Όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να έχουμε συγκυβερνήτες. Ποιος λοιπόν θα παρακολουθεί αυτή τη δραστηριότητα και θα βεβαιωθεί ότι γίνεται σωστά;», είπε.

Γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι άκουσαν για ευρύ φάσμα προοπτικών, με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων να εγείρουν το θέμα της μείωσης θέσεων εργασίας και ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων να αναφέρουν την ανάγκη για μια περιεκτική νομοθετική διαδικασία που παρέχει φωνή στους λιγότερο ισχυρούς στην κοινωνία.

Και μεγάλες αντιδράσεις

Ορισμένοι γερουσιαστές πάντως επέκριναν με δριμύτητα την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της τεχνολογίας πρέπει να καταθέσουν δημόσια. Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ο οποίος είναι υπέρμαχος μεγάλης εποπτείας στον κλάδο έκανε λόγο για «γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι για την υψηλή τεχνολογία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να προσκαλέσουμε τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τα βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να κλείσουμε (τη συνάντηση αυτή) για το κοινό. Είναι απαίσια ιδέα, μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν καταστρέψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Χάουλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI