Η Ρουμανία κατασκευάζει ένα νέο καλώδιο υψηλής τάσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και στη γειτονική Ουγγαρία, καθώς στοχεύει να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να γίνει περιφερειακός προμηθευτής ενέργειας.

Η βαλκανική χώρα, η οποία αναμένει να προσθέσει 10.000 μεγαβάτ στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ελπίζει να ολοκληρώσει μια λεπτομερή μελέτη σκοπιμότητας σε έξι μήνες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούγια σε συνέντευξη στο Βουκουρέστι. Η έκθεση θα καθορίσει τη χωρητικότητα του καλωδίου, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό τεράστιο για τη χώρα καθώς αντιμετωπίζει ένα διευρυνόμενο έλλειμμα.

«Για εμάς αυτό το καλώδιο είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα», η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2028-29, είπε ο Μπουρντούγια. «Το έργο του καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης είναι ένα πρόσθετο εργαλείο για το ηλεκτρικό δίκτυο για να απορροφήσει όλη αυτή την ανανεώσιμη ενέργεια, να εξασφαλίσει μια ισορροπία και επίσης να μπορέσει να εξάγει σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης».

EuroAsia: ΑΔΜΗΕ και ισραηλινό fund στο μετοχικό κεφάλαιο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εξαγωγέας ενέργειας

Το καλώδιο θα προσθέσει έναν βασικό σύνδεσμο προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, επιτρέποντας στη Ρουμανία να εξάγει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας όταν έχει ήλιο ή αέρα και να εισάγει όταν έχει έλλειμμα. Θα βοηθήσει επίσης να μεταφερθεί η ισχύς από όπου παράγεται σε κέντρα όπου υπάρχει υψηλή ενεργειακή ζήτηση σε όλη τη χώρα. Η καλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου της Ευρώπης να απαγγαλεί από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικότερα το ρωσικό αέριο.

Η χώρα, η οποία ήδη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία αιολικά έργα της Ευρώπης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας με συνολική ισχύ 600 μεγαβάτ, είναι μάρτυρας ενός κύματος επενδύσεων, κυρίως σε φωτοβολταϊκά έργα, εν μέσω διαφορετικών μηχανισμών στήριξης που χρηματοδοτούνται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου ισχύ 11.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χώρα αναζητά επενδυτές με την τεχνογνωσία και την οικονομική υποστήριξη για την κατασκευή του νέου καλωδίου που θα μπορούσε να διέρχεται κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου BRUA και να συνδέει τη νοτιοανατολική της περιοχή με την Ουγγαρία, σύμφωνα με τον ρουμάνο αρμόδιο υπουργό.

Η σπουδή σε όλη την ήπειρο για την ενίσχυση δικτύων που θα δώσουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πιθανό να καταστήσει δύσκολη την απόκτηση υλικών για το καλώδιο της Ρουμανίας, επισήμανε ο Μπουρντούγια. Οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για να επιτύχουν τους στόχους ουδετερότητας του άνθρακα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την ήπειρο γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Ο τοπικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου Transelectrica θα είναι μέρος της πιθανής κοινοπραξίας για το έργο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ρουμανίας.

Το υπουργείο υπέγραψε πρόσφατα 30 νέες συμβάσεις αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λέι (260 εκατ. ευρώ περίπου), έτσι ώστε τα έργα πράσινης ενέργειας να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ. Ένα μεγάλο μέρος των άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να λάβει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η νέα δυναμικότητα ενέργειας, μαζί με το δυναμικό φυσικού αερίου, θα καταστήσει τη Ρουμανία ενεργειακά αυτάρκη και περιφερειακό προμηθευτή ενέργειας έως το 2030, είπε η Μπουρντούγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια