«Βραχυκύκλωμα» διαπιστώνεται, πριν καν ξεκινήσει, στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν εταιρείες για την αυτοπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας, προκειμένου να καλύπτουν μέρος του ρεύματος που καταναλώνουν κατά την παραγωγική διαδικασία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του βιομηχανικού κλάδου, πολλές εταιρείες που έχουν ήδη ενδιαφερθεί να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα (εκτός προγράμματος) και μάλιστα με μπαταρία, δηλαδή δίχως δυνατότητα έγχυσης ρεύματος στο ηλεκτρικό δίκτυο,  αλλά έχουν δεχθεί απορριπτική απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής).

Μπαράζ επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά – Πόσα νέα μεγαβάτ μπήκαν στο δίκτυο [πίνακες]

«Η αιτιολογία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λεγόμενη στάθμη βραχυκύκλωσης του δικτύου διανομής που σε πολλές περιπτώσεις είναι μηδενική, οπότε δεν επιτρέπεται ούτε μηδενική έγχυση, διαφορετικά θα καταρρεύσει ο υποσταθμός. Πώς θα ξεκινήσει άραγε, υπό αυτές τις συνθήκες,  το νέο πρόγραμμα;», αναρωτιέται η ίδια πηγή.

Σε δεκάδες υποσταθμούς το όριο βραχυκύκλωσης έχει εξαντληθεί ή τείνει να εξαντληθεί, όπως για παράδειγμα σε υποσταθμούς του Μαρκόπουλου Αττικής,  του Ασπρόπυργου,  των Αγίων Θεοδώρων, της Κοζάνης, του Αμύνταιου, της Καστοριάς, της Βέροιας, της Σίνδου Θεσσαλονίκης,  της Δράμας, της Κομοτηνής, του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας,  του Αλμυρού,   της Μεγαλόπολης, της Αμφιλοχίας, της Πρέβεζας, της Άρτας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει γνώση του προβλήματος και αναμένεται να συστήσει ειδική ομάδα που θα το εξετάσει.

Το ζητούμενο είναι  η  υιοθέτηση από τον ΔΕΔΔΗΕ νέου εξοπλισμού και κατασκευών που θα χαρακτηρίζεται από αντοχή σε υψηλότερο ρεύμα βραχυκύκλωσης, τόσο στους υποσταθμούς, όσο και σε υλικά του δικτύου.

Σύμφωνα με  παράγοντες της αγοράς, η Διοίκηση του Διαχειριστή γνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη ολοκληρώσεις ή υλοποιεί σχετικές μελέτες, ωστόσο δεν προχωρά στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων αναβάθμισης.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΝ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον Οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», το οποίο σχεδιάζεται να προκηρυχθεί εντός του επόμενου μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων  ώστε έως τα τέλη του έτους να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι   προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, κονδύλια που έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ ενώ δικαιούχοι αναμένεται ότι θα είναι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Για να μειωθεί όμως ο αριθμός τους, πιθανώς το πρόγραμμα θα περιορίσει τις ωφελούμενες βιομηχανίες στους κλάδους  της μεταποίησης.

Επίσης, λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα των δικτύων δεν θα επιτρέπεται σύνδεση των φωτοβολταϊκών με αυτό. Έτσι, θα προβλέπεται η επιδότηση μόνο συστημάτων με μπαταρία ώστε οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και η πράσινη ενέργειας που περισσεύει να αποθηκεύεται για άλλες ώρες του 24ώρου, πιθανότατα βραδινές, οπότε τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν.

Μάλιστα, το επιτελείο του ΥΠΕΝ εξετάζει και την πιθανότητα επιδότησης μόνο του κόστους των συσσωρευτών (ενδεχομένως σε επίπεδα μεταξύ 45% και 65% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης), καθώς η απόσβεση του κόστους για το  φωτοβολταϊκό σύστημα θα είναι σύντομη με δεδομένες τις υψηλές καταναλώσεις της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια