Όπως αναμενόταν, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε επενδυτική βαθμίδα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «Ba1»

Γι’ αυτό και η JP Morgan διατηρεί τις θέσεις long στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών, με βάση μια γενικά εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τους ελληνικού τίτλους που υποστηρίζονται από ισχυρά μακροοικονομικά/δημοσιονομικά θεμελιώδη, σταθερό πολιτικό τοπίο και την πρόσφατη αναβάθμιση αξιολόγησης σε IG από DBRS, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από άλλους οίκους αξιολόγησης έως το τέλος του 2023.

Οι θέσεις στην Ευρωζώνη

Στην ευρύτερη στρατηγική, η JP Morgan παραμένει long στα γερμανικά 5ετή ομόλογα, ως σημείο αναφοράς για μια overweight έκθεση στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης. Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, ακόμη και μετά την πρόσφατη ανατιμολόγηση πιστεύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια πολιτικής στα τέλη του 2024 και μετά είναι αρκετά αισιόδοξες/φθηνές.

Για παράδειγμα, οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να τιμολογούν το επιτόκιο της ΕΚΤ κοντά στο 3,0% έως τα μέσα του 2025, ήτοι σε περιοριστικό έδαφος υποθέτοντας ουδέτερο επιτόκιο 2% (με 0% ουδέτερη πραγματική απόδοση) ή ακόμη και 2,5% (με ουδέτερο στο 0,5%, στο υψηλό επίπεδο του εύρους της ΕΚΤ). Κατά την άποψη της JP Morgan, οι τρέχουσες προσδοκίες νομισματικής πολιτικής φαίνονται πιο συνεπείς με ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης, όπου ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ΕΚΤ αφαιρεί μόνο σταδιακά μέρος της σύσφιξης. Αυτές οι προσδοκίες όμως δεν αντανακλούν κινδύνους επιβράδυνσης της εγχώριας ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης.

Σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο, δεδομένης της πρόσφατης μακροοικονομικής δυναμικής, δεν μπορεί να απορριφθεί ως γεγονός αμελητέας πιθανότητας. Η JP Morgan πιστεύει ότι μετά από αυτήν την εβδομάδα, οι ιδιότυποι παράγοντες θα γίνουν πιο σημαντικοί μοχλοί μελλοντικά για τις ισοτιμίες του ευρώ, εκτός εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές αποκλίνουν ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές