Μεγάλος καταλύτης για οικονομία και τράπεζες θα είναι η επερχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας και από τους οίκους S&P και Fitch, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς θα επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

DBRS: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα

Με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS Morningstar, η Goldman Sachs βλέπει ότι ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες αναβαθμίσεις στο μέλλον. Οι αξιολογήσεις της DBRS είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch, Moody’s) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να καθορίσει τις απαιτήσεις όταν χρησιμοποιούνται κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση.

Σημειώνει ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG επίσης από τους S&P, Fitch ή Moody’s.

Έτσι, η εστίαση στρέφεται στις παρακάτω ημερομηνίες:

–          15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s: Βαθμολογία είναι Ba3 (3 βαθμίδες κάτω από το IG).

–          20 Οκτωβρίου 2023 – S&P: Βαθμολογία είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το IG).

–          1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch: Βαθμολογία είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το IG)

Η επίδραση για τις ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs αναμένει την επόμενη αξιολόγηση από την S&P και τη Fitch ως σημαντικό καταλύτη, καθώς τυχόν αναβαθμίσεις θα πυροδοτήσουν την ένταξη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών ομολόγων.

Δεδομένου ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών υστερεί σε σχέση με τις κρατικές τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας), οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές