Αντίθετα στο ρεύμα κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχωρώντας στο 3,96%, καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σημείωνε πτώση σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημειώνουν από την άλλη πλευρά άνοδο μετά το ράλι σε υψηλό εννέα ετών του Ιαπωνικού 10ετούς, καθώς ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματίσει στο τέλος του έτους την εποχή των αρνητικών επιτοκίων, με την αγορά να φοβάται πως μια άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει κεφάλαια πίσω στην Ιαπωνία και εκτός ευρωπαϊκών ομολόγων. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν και την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τα επιτόκια, με τις αγορές παραγώγων να τιμολογούν 38% πιθανότητες για άνοδο 0,25% έναντι των 62% πιθανοτήτων πως θα μείνουν αμετάβλητα.

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα μπορεί να «κλείσει» σχεδόν το κεφάλαιο της κρίσης χρέους, καθώς η χώρα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στο ευρωσύστημα, κάτι που είναι σημαντικό σε σχέση με τα collaterals και τη συμμετοχή στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εκτίμησε μεταξύ άλλων η DZ Bank. Οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα έναντι διατραπεζικού δανεισμού και θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ σε όρους εφάμιλλους με τα υπόλοιπα μέλη του ευρωσυστήματος.

Πώς φθάσαμε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια…

Σημειώνει ωστόσο πως αν και η «αποστολή εξετελέσθη», μετά το ράλι των ελληνικών ομολόγων, τα περιθώρια δείχνουν να έχουν εξαντληθεί συστήνοντας στους επενδυτές να μην αυξήσουν τις θέσεις τους στους ελληνικού τίτλους, αν και αν και οι επόμενες πιθανές αναβαθμίσεις από τις S&P και Fitch, μπορούν να διευρύνουν την επενδυτική βάση των ελληνικών ομολόγων.

Οι δείκτες αναφοράς

Για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα (αφήνοντας πίσω τους το χαρακτηρισμό τους ως «σκουπίδια») σε δείκτες αναφοράς που ακολουθούν μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές (mutual funds, sovereign funds, pension funds, money market funds, bond funds, mixed funds κ.λπ.) που τοποθετούν το 90% των περίπου 28 τρισ. δολ. του συνολικού τους ενεργητικού σε τίτλους με επενδυτική βαθμίδα δεν επαρκεί μία αναβάθμιση.

Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι και γιατί αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα εξάλλου με την Citigroup, για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays απαιτούνται, οι αναβαθμίσεις σε «IG» από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων (Moody’s, S&P και Fitch), στον δείκτη iBoxx χρειάζεται η επενδυτική βαθμίδα από τους τρεις οίκους και για τον δείκτη FTSE Rusell απαιτείται η βαθμολογία «Α-» από τις S&P και Moody’s, με την τελευταία να μας αξιολογεί σήμερα τρεις βαθμίδες κάτω από το «IG» και δύσκολα θα προχωρήσει στις 15 Σεπτεμβρίου σε κίνηση ανάλογη (προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως) με αυτήν του Απριλίου του 2010.

Για την JP Morgan (πέρα από την DBRS), οι οίκοι S&P και Fitch, με τις αξιολογήσεις τους στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα, αναμένεται να δώσουν το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2023 τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε δύο δείκτες (Bloomberg Barclays και iBoxx) από τους τρεις συνολικά (ο FTSE Rusell απαιτεί υψηλή αξιολόγηση) κύριους δείκτες αναφοράς για τους τίτλους επενδυτικής βαθμίδας.

Για ορισμένους ξένους διαχειριστές οι αγορές ομολόγων έχουν τιμολογήσει σχεδόν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι σήμερα καλύτερο της Ιταλίας, αναμένοντας ωστόσο πως σταδιακά θα πλησιάσει το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας. Στις τράπεζες, αναμένεται εξοικονόμηση τόκων περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησής τους θα καταστήσουν τις εκδόσεις τραπεζικού χρέους επιλέξιμες για τα καλής ποιότητας θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές