Με τον «αέρα» της διπλής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, αλλά και τη βελτίωση, έστω και μερικής, της ορατότητας στο μέτωπο του κόστους των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα και να δώσει και κάποιες ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υπό τραπεζικές πιέσεις

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 1.261,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.069,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,33% στις 986,47 μονάδες.

Προσεκτικά ανοδικά βήμα

Η Moody’s, η πιο αυστηρή εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, «έκλεισε» επί της ουσίας το «μάτι» στην εγχώρια κεφαλαιαγορά ότι το κόστος φυσικών καταστροφών είναι διαχειρίσιμο. Δεν είναι άλλωστε μόνο η διπλή αναβάθμιση που έδωσε στην Ελλάδα, αλλά ήταν και ο πρώτος οίκος που αξιολόγησε τη χώρα μετά το πέρασμα του Daniel σε κρίσιμες περιοχές με αυξημένη παραγωγική ικανότητα. Έδωσε το μήνυμα ότι η «ψαλίδα» της με τους άλλους οίκους σύντομα θα κλείσει (αφού υπολειπόταν κατά 2 βαθμίδες από τους υπολοίπους), αν και το επόμενο τρίμηνο ενδεχομένως η χώρα να πάρει το IG από τους υπολοίπους των big three.

Τώρα, τεχνικά, η αγορά φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη ζώνη των 1.220 μονάδων, ενώ το χαμηλό της περασμένης Πέμπτης (1.213 μον.) οριοθέτησε τις διαθέσεις των πωλητών. Με τους ταλαντωτές της να έχουν αποσυμφορηθεί, αφού πέρασαν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2022, το σενάριο της συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Οι 1.284 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης και επίπεδο αναφοράς για την αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

Παρόλα αυτά, η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει «επιβαρυμένη» από τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι θέλουν αν εγκολπωθούν τα οφέλη μιας αντίδρασης που έφερε τον γενικό δείκτης από τις 1.213 στις 1.260 μονάδες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το volatility είναι η «φίλη των βραχυπρόθεσμων», με πολλά όμως χαρτοφυλάκια να δείχνουν ότι τα επόμενα βήματα που περιμένουν είναι οι ετυμηγορίες των Fitch και S&P, όπως και η υλοποίηση κάποιων συναλλαγών (Eurobank/TXΣ, ΔΕΗ/Enel Ρουμανίας, Εισαγωγή Optima, Trade Estates στο ΧΑ) που με την σειρά τους θα μεταβάλλουν την διάθεση των επενδυτών προς το θετικότερο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλο τώρα, οι βιαστικοί αγοραστές έδειξαν ότι εξαντλήθηκαν το πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ξεχωρίζουν ανοδικά όμως οι ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, όπως και η ΙΝΛΙΦ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλεια από φυσικές καταστροφές τόσο σε ακίνητα όσο και σε επιχειρήσεις.

Να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα προσπαθούν και οι Aegean, Λάμδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Autohellas και Jumbo, ενώ βαρίδια είναι οι ΕΛΧΑ, Eurobank, Coxa Cola, Εθνική, Μυτριληναίος και Τιτάν. Ήταν άλλωστε και οι πρωταγωνιστές της αντίδρασης την περασμένη εβδομάδα, βγάζοντας ευλόγως κάποιους βιαστικούς πωλητές. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η ΑΛΜΥ λόγω αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%