Ένα ακόμη τεστ ρευστότητας αντιμετωπίζει η πληγωμένη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden, καθώς σήμερα καλείται να καταβάλει τόκους ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με υπεράκτιο ομόλογο, αφού απέφυγε τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή δύο φορές αυτό το μήνα.

Country Garden: Αποφεύγει προς το παρόν τη χρεοκοπία

Η Country Garden, της οποίας τα οικονομικά προβλήματα έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές του τομέα των ακινήτων και έχουν προκαλέσει μια σειρά μέτρων στήριξης από το Πεκίνο, θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πληρώσει το χρέος της πριν θεωρηθεί ότι έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Το ομόλογο ύψους 500 εκατ. δολαρίων λήγει τον Σεπτέμβριο του 2025. Το ποσό δεν είχε καταβληθεί μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Εάν η Country Garden δεν καταβάλει το ποσό πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος στα μέσα Οκτωβρίου, το κεφάλαιο θα καταστεί ληξιπρόθεσμο και οποιαδήποτε αποτυχία εξυπηρέτησης θα ενεργοποιήσει ρήτρες διασταυρούμενης αθέτησης, δήλωσε η Sandra Chow, συν-επικεφαλής της έρευνας Ασίας-Ειρηνικού στην CreditSights.

«Θα είναι πραγματικά δύσκολο» για την Country Garden να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις λόγω της πτώσης των ταμειακών της διαθεσίμων σε μια εποχή που οι πωλήσεις ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένουν πολύ αδύναμες, δήλωσε η Chow.

Οι μετοχές της Country Garden έκλεισαν με πτώση σχεδόν 2%, ξεπερνώντας την πτώση του δείκτη αναφοράς κατά 1,4%.

Στο χείλος της χρεοκοπίας

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία προειδοποίησε για κινδύνους αθέτησης πληρωμών εάν οι οικονομικές επιδόσεις της συνέχιζαν να επιδεινώνονται. Έχει χρέος 108,7 δισ. γιουάν (14,9 δισ. δολαρίων) που λήγει εντός 12 μηνών, αλλά μόνο περίπου 101 δισ. γιουάν σε μετρητά τον Ιούνιο.

Απέφυγε τη χρεοκοπία εξασφαλίζοντας την έγκριση των πιστωτών της για παράταση των πληρωμών ενός ιδιωτικού ομολόγου, μια σημαντική ανακούφιση για την δοκιμαζόμενη κινεζική εταιρεία καθώς και για τον δοκιμαζόμενο από την κρίση τομέα των ακινήτων.

Τον Αύγουστο η κατασκευάστρια εταιρεία έχασε πληρωμές ύψους 22,5 εκατ. δολαρίων που ήταν συνδεδεμένα με δύο ομόλογα σε δολάριο, αλλά κατάφερε να μεταφέρει κεφάλαια πριν λήξει μια περίοδος χάριτος αυτόν τον μήνα, αποφεύγοντας την αθέτηση πληρωμών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοχοι ομολόγων ενέκριναν τριετή παράταση των αποπληρωμών σε επτά άλλα ομόλογα της Country Garden.

Πολλοί πιστωτές πιστεύουν ότι η Country Garden θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εάν δεν λάβει σύντομα στήριξη ρευστότητας.

Ορισμένοι πιστωτές έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τη δικηγορική εταιρεία Kobre & Kim LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Ashurst με έδρα το Λονδίνο και εξετάζουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν ομάδες, εάν η κατασκευάστρια εταιρεία επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μέτρα στήριξης

Η Κίνα έχει αναπτύξει μέτρα στήριξης για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του τομέα των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της και ταλανίζεται από μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας από το 2021.

Παρόλα αυτά, μια έκθεση έρευνας της JPMorgan την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών ήταν η «αναποτελεσματική» αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας.

Άλλωστε έρευνα σε Κινέζους και παγκόσμιους επενδυτές δείχνει ότι τα χειρότερα της κρίσης των ακινήτων δεν έχουν ακόμη περάσει.

Φόβοι για μετάδοση της κρίσης

Σε μια ένδειξη των προσπαθειών του Πεκίνου να περιορίσει τους κινδύνους μετάδοσης, δύο κρατικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιστρατεύτηκαν για να παράσχουν υποστήριξη σε θέματα λειτουργίας και διαχείρισης στην προβληματική σκιώδη τράπεζα Zhongrong International Trust Co.

Η Zhongrong, η οποία παραδοσιακά είχε σημαντική έκθεση σε ακίνητα, δεν πραγματοποίησε πληρωμές σε δεκάδες λεγόμενα προϊόντα εμπιστοσύνης από τα τέλη Ιουλίου, αναστατώνοντας τις αγορές και τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η κρίση στον τομέα των ακινήτων θα μπορούσε να απειλήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν οι αρχές είχαν σχεδιάσει την παροχή στήριξης στις δύο εταιρείες, αλλά το Πεκίνο έχει διασώσει στο παρελθόν προβληματικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες με τη συμμετοχή κρατικών οντοτήτων για να περιορίσει τον ευρύτερο κίνδυνο μετάδοσης.

Την Παρασκευή, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Κίνας ενέκρινε επίσης τη σύσταση μιας νέας ασφαλιστικής εταιρείας με κρατική στήριξη, της Hai Gang Life, για να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της ασφαλιστικής μονάδας της χρεοκοπημένης κατασκευάστριας εταιρείας China Evergrande Group.

Η νέα εταιρεία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των πελατών και των πιστωτών της μονάδας κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εταιρεία που υποστηρίζεται από το κράτος, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Η αθέτηση πληρωμών στα τέλη του 2021 από την Evergrande, τον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο, προκάλεσε μια σειρά από αθετήσεις πληρωμών σε άλλους κατασκευαστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση