Με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο στην Κίνα, αλλά οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν περαιτέρω και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ευρύτερη ζήτηση, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με  το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,5% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 3,7% τον Ιούλιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες για αύξηση 3,9% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Κίνα: Η άτυπη καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει το γουάν

Οι λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό 4,6% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.

Τα αισιόδοξα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μια σειρά πρόσφατων μέτρων, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ωστόσο, η ανάκαμψη απέχει ακόμη πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα, λένε οι αναλυτές.

«Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στη μεταποίηση, η επιδείνωση των επενδύσεων σε ακίνητα θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia Pacific.

Η κεντρική τράπεζα

Για να διατηρήσει τη δυναμική ανάκαμψης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά για δεύτερη φορά φέτος για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς ο προβληματικός τομέας ακινήτων, η υψηλή ανεργία των νέων, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών και οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ για το εμπόριο, την τεχνολογία και τη γεωπολιτική έχουν αυξήσει τον πήχη για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον .

Υποβάθμιση του κλάδου ακινήτων

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος τομέας ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για τον Αύγουστο, οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν την πτώση τους κατά 19,1% σε ετήσια βάση από πτώση 17,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της NBS.

Ο οίκος Moody’s την Πέμπτη μείωσε τις προοπτικές του κλάδου ακινήτων της Κίνας που πλήττεται από την κρίση σε αρνητικές από σταθερές, αναμένοντας ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν κατά περίπου 5% τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,2% το πρώτο οκτάμηνο του 2023 από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι προσδοκιών για άνοδο 3,3%.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο βελτιώθηκε στο 5,2% τον Αύγουστο, ελαφρώς κάτω από το 5,3% του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]