«Στον απόηχο των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει η χώρα και των αυτονόητων περιορισμών που αυτές επιβάλουν, λαμβάνουμε ως θετικές τις παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και συνεπώς θα τονώνουν την κατανάλωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν ακούσαμε καθαρά πώς θα εξισσοροπηθεί η επιβάρυνση που αυτά τα μέτρα θα έχουν στο κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, με ορατό τον κίνδυνο να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Καφούνης: Ίσως ήρθε η στιγμή για το καλάθι των τραπεζών

Γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Καταλήγοντας ο κ. Καφούνης σημείωσε τα ακόλουθα:

«Γι’ αυτό και η οριστική απαλλαγή από τα κατάλοιπα των πάσης φύσεως μνημονιακών βαρών, η γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους η οποία θα καλύψει μέρος των μισθολογικών αυξήσεων αλλά και η πίεση για παροχή σωστών και ορθά κοστολογημένων υπηρεσιών από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, super markets κλπ. πρέπει να πραγματοποιηθούν αμέσως».

Κόστος λειτουργίας

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, προκύπτει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, πρώτος -με ποσοστό 40%- είναι ο τραπεζικός τομέας.

Οι τράπεζες, όχι απλώς δεν χρηματοδοτούν, αλλά και όπου αυτό συμβαίνει επιβαρύνει αλόγιστα τους πελάτες, ενισχύοντας έτσι την ασφυξία προς τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική ο ΕΣΑ πρότεινε πως «τώρα είναι η στιγμή για να δημιουργήσουμε ίσως το «Καλάθι των Τραπεζών» κατά το παράδειγμα των άλλων καλαθιών, μήπως μπει τελικά ένα φρένο στα υπέρογκα κόστη που βαραίνουν την πραγματική οικονομία και δοθεί μια ανάσα η οποία θα επιτρέψει στην υγιή επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί ισχυρά».

Ο ΕΣΑ πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση διότι, όπως επισημαίνει, «δεν επιτρέπεται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, άλλοτε από τα Super Markets και άλλοτε από τις Τράπεζες, να αφαιρούν πολύτιμο οξυγόνο σε μία περίοδο που είναι εφικτό να απογειωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις