Συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα το «ξεπάγωμα» των τριετιών αναμένεται να παραχωρήσουν σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης, Πάνος Τσακλόγλου και οι γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο το βράδυ ανακοίνωσε το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθώς και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012.

Η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

Τριετίες: Τι σημαίνει η επαναφορά τους [παραδείγματα]

Σημειώνεται πάντως ότι οι πρώτες απόπειρες εξειδίκευσης των μέτρων από το υπουργείο Εργασίας –αρχικώς– και τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη –ακολούθως– έδειξαν ότι, άμεσα κανείς εργαζόμενος δεν θα δει αύξηση στις αποδοχές του, ενώ μια μεγάλη κατηγορία από αυτούς, θα αναγκαστούν να «χτίσουν» από το μηδέν την απαραίτητη προϋπηρεσία, ώστε στο μέλλον να λάβουν τις αντίστοιχες τριετίες.

Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, «χάνουν» έντεκα χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία ουσιαστικά δεν τους προσφέρουν καμία μισθολογική εξέλιξη.

Τι σημαίνει η επαναφορά

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχονται οι τριετίες –δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας 10% ανά τριετία– το οποίο είχε παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012 με νόμο που εντάχθηκε στο δεύτερο μνημόνιο.

Το «πάγωμα» -δηλαδή ο αποκλεισμός από τις τριετίες- αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν. Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Ωστόσο το διάστημα μεταξύ 14.2.2012 (όταν «πάγωσαν» τα επιδόματα προϋπηρεσίας) -έως 31.12.2023 θεωρείται είναι «χαμένο» ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1/1/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Γενάρη και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για το επίδομα.

Τι θα γίνει το 2024

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και συμπληρώνουν τις απαραίτητες τριετίες θα λαμβάνουν τις εξής αμοιβές: χωρίς τριετία 780 ευρώ. Με μία τριετία 858 ευρώ, με δύο τριετίες 936 ευρώ και με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.

Βεβαίως όταν θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου που αναμένεται – εντός του 2024 – τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax