Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Θα τσακίσουμε την αισχροκέρδεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.
Ακρίβεια: Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο ο δομικός πληθωρισμός
Σύμφωνα με τον ίδιον ο πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος: «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Εστίασε, ιδιαίτερα πρώτον, στην σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και δεύτερον στη λειτουργία της αγοράς ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το προσεχές διάστημα οι έλεγχοι στην αγορά θα πολλαπλασιαστούν.
«Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ’ αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντα λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε. Έχουμε επιβάλει σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Οσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο».
«Νομιμότητα παντού»
Έχουμε δει βήματα για τη φορολογική συμμόρφωση τα προηγούμενη χρόνια. «Έχουμε και τη βούληση και τη τεχνογνωσία» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η τεχνολογία μας βοηθάει, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, στοχευμένους ελέγχους.
«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.
«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.
«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.
«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.
Για το επίδομα θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά. Έσπευσε ωστόσο, να τονίσει ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι και βοήθησε τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους σε τιμές κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο.
Μιλώντας στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σημείωσε ότι «εάν ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα με βάση τις ισχύουσες τιμές, η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,55 ευρώ το λίτρο».
Ετσι, από τη στιγμή που βγαίνει από το κάδρο η κρατική επιδότηση στην αντλία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν εκτοξευτεί κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι με αύξηση 20% από τις αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσει σε τιμές στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά το χειμώνα με το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί με το περυσινό μοντέλο. Δηλαδή με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Latest News
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής