Μήνυμα

Η χθεσινή ομιλία του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα έστειλε μηνύματα σε δύο αποδέκτες: προς του τραπεζίτες και προς την κυβέρνηση.

Τραπεζίτες

Προς τους τραπεζίτες είπε πως ότι κέρδισαν – κέρδισαν από το «καθαρό επιτόκιο» όπως είπε. Από τούδε και στο εξής τα πράγματα δυσκολεύουν, πρώτον γιατί η διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων θα μειωθεί και δεύτερον, διότι τα υψηλά επιτόκια – να είναι καλά η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ! – δεν ευνοούν την χορήγηση νέων δανείων! Κι οι τράπεζες πρέπει να το «πάρουν αλλιώς». Πως; Θα δούμε σύντομα…

Κυβέρνηση

Προς την κυβέρνηση το μήνυμα ήταν επίσης σαφές. Είπε χαρακτηριστικά πως «είναι επιτακτική ανάγκη ο δημοσιονομικός προσανατολισμός να παραμείνει περιοριστικός». Μία ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες, στη ΔΕΘ.

Συνεννοημένοι; 

Όχι πως ο κ. Μητσοτάκης είχε σκοπό «να τα δώσει όλα», αλλά όσο να ‘ναι τον βοηθά η παραίνεση του κεντρικού τραπεζίτη να μην δώσει – σχεδόν – τίποτα. Μέχρι και το market pass εν μέσω ανατιμήσεων και ακρίβειας κόβει! Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Η μήπως ήταν; Αποκαταστάθηκαν οι «βλάβες» στις σωληνώσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και Μεγάρου Μαξίμου;

—–

Επενδυτική βαθμίδα

Εν τω μεταξύ περιμέναμε την επενδυτική βαθμίδα ως «μάννα εξ ουρανού»! Τελικά οι διεθνείς οίκοι ο ένας μετά τον άλλον σταδιακά μας τη δίνουν. Και εκεί που όλοι περίμεναν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών «να γίνει πύραυλος», άρχισε να «αγκομαχάει», να «αγκομαχάει» μέχρι που «κάθισε»!

«Φόρτωσε»

Φαίνεται, λοιπόν, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο διεθνής οικονομικός ορίζοντας έχει «φορτώσει», η ανάπτυξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά βίας έχει θετικό πρόσημο. Τα επιτόκια αυξάνονται – κι αυτό δεν είναι καλό για το Χρηματιστήριο – και ο πληθωρισμός επιμένει. Η εξίσωση είναι δύσκολη. Και η επενδυτική βαθμίδα τελικά δεν είναι ένας απλός περίπατος στον Εθνικό Κήπο….

——

Βιομηχανικό συνέδριο

Πάνε περίπου τέσσερα χρόνια από τότε που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών διοργάνωσε συνέδριο για τη βιομηχανία.

Η τελευταία φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Η πανδημία και άλλα γεγονότα, όπως και οι εθνικές εκλογές, εμπόδισαν τον κορυφαίο σύνδεσμο των εργοδοτών να πραγματοποιήσει εκδήλωση και να γίνουν γνωστές οι θέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για τον ΣΕΒ και τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο – ο οποίος επιδιώκει τις τοποθετήσεις, συζητήσεις και συνεντεύξεις του να τις δίνει σε οικείο περιβάλλον. Ξέρετε στα πλαίσιο εκδηλώσεων και φόρουμ που νιώθει ασφάλεια(;) και χωρίς να βραχεί (;)… από ζόρικες ερωτήσεις. Και τώρα θα βρεθεί στο βήμα του δικού του συνεδρίου. Στις 9 Οκτωβρίου, λοιπόν, ο ΣΕΒ διοργανώνει βιομηχανικό συνέδριο με θέμα: «Σχέδιο και Τομές για το Μέλλον των Δυνατοτήτων μας».

Πρωθυπουργός

Το βιομηχανικό συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου.

Τότε λόγω των εθνικών εκλογών η ανοικτή εκδήλωση του Συνδέσμου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του ό,τι δεν είχαν προκύψει πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, οι βιομήχανοι μετέθεσαν το event για τον Οκτώβριο. Και συγκεκριμένα στις 10 του μηνός, όπου, εκτός απροόπτου, θα παραστεί και θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξένη ελίτ

Επιστρέφω και πάλι στο βιομηχανικό συνέδριο στις 9 Οκτωβρίου, όπου, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ έχει προσκαλέσει την «αφρόκρεμα» της εγχώριας και ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων να σας αναφέρων τον κ. Fredrik Persson, πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των βιομηχανιών «BusinessEurope». Ο ίδιος είναι και πρόεδρος στις εταιρείες JM AB και EllevioAB.

Ο κ. Persson θα συνομιλήσει με τον κ. Παπαλεξόπουλο για το όραμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας το 2030.

Επίσης στο συνέδριο θα παραβρεθούν το στέλεχος της ABB κ. Joris Cocquyt, Global Head ofSales IEC LV Motors Division και το στέλεχος της Siemens AG κ.
Dr. Dirk Didascalou, Chief Technology Officer, Digital Industries.

Ελληνική ελίτ

Φυσικά από το βιομηχανικό συνέδριο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και κορυφαία στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας όπως οι κ.κ. Μιχάλης Στασινόπουλος (VIOHALCO και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita Foods), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy), Χρήστος Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός) κλπ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories