Πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι εκτοξεύτηκε σήμερα Τρίτη η τιμή του πετρελαίου Brent στις ασιατικές αγορές, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το αμερικανικό αργό, καθώς η αδύναμη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ επιτείνει τις ανησυχίες για έλλειμμα εφοδιασμού που προέρχεται από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί νέο πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις και στις κεντρικές τράπεζες για μια πιθανή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ρωσία: Γιατί δεν μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα από το πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυτή την ώρα βρίσκεται οριακά κάτω από τα 95 δολάρια, στα 94,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα 92,45 δολάρια διαμορφώνεται η τιμή του αμερικανικού αργού. Σημειώνεται ότι και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξάνονται για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Μείωση παραγωγής

Το πετρέλαιο από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής σχιστόλιθου βρίσκεται σε τροχιά μείωσης στα 9,393 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, μειούμενη για τρεις συνεχόμενους μήνες, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μετά την παράταση των περικοπών στην προσφορά από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αυτόν τον μήνα κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην προσφορά προς την αγορά πετρελαίου, λέγοντας ότι οι διεθνείς αγορές ενέργειας χρειάζονται ελαφριές ρυθμίσεις για να περιορίσουν την αστάθεια, ενώ προειδοποίησε για αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική ζήτηση, την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τη δράση των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities