Ανθρακας αξίας τουλάχιστον 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων, που παράγεται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία, έχει εξαχθεί φέτος στην Τουρκία, η οποία ως γνωστόν είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις προσαρτημένες ανατολικές ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έφτασαν στην Τουρκία, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά δεδομένα επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ινδία: Αυξάνει τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καιρού

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν έχει περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία ή τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τις εταιρείες να μην βοηθήσουν τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας ή να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κιέβου να απωθήσει τη Ρωσία – έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας που έχει πλέον λήξει μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών, η οποία επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο Εμπορίου και η Διεύθυνση Τελωνείων της Τουρκίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις αποστολές.

Τα στοιχεία από έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων, που εξετάστηκαν από το Reuters, έδειξαν ότι ο άνθρακας από τουλάχιστον 10 παραγωγούς κατέληξε στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Η Τουρκία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός άνθρακα από τις προσαρτημένες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιπροσωπεύοντας το 95% των αποστολών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η Τουρκία, σημαντικός καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα, αντιστρέφει την παγκόσμια τάση αυξάνοντας το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρήγαγε 31,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Πωλητές και αγοραστές

Οι πωλητές άνθρακα είναι εγγεγραμμένοι στη Ρωσία και σε προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των ρωσικών εταιρειών Spark του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Οι αγοραστές ήταν εταιρείες εγγεγραμμένες στο Χονγκ Κονγκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Μπελίζ και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία. Ωστόσο δεν υπήρχαν εισηγμένες τουρκικές εταιρείες.

Το Reuters δεν μπόρεσε να βρει επαφές για τους αγοραστές ούτε να καθορίσει ποιοι ήταν οι τελικοί δικαιούχοι.

Τον Νοέμβριο, ο Vitaliy Khotsenko, ο τότε επικεφαλής της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR), δήλωσε ότι η περιοχή εξάγει ήδη άνθρακα στην Τουρκία, ο οποίος κατέληξε σε αγορές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και η ουκρανική κυβέρνηση, δεν σχολίασαν τις αποκαλύψεις για τις εξαγωγές άνθρακα στην Τουρκία

Από τη μεριά της η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, δήλωσε ότι ανέστειλε τη δημοσίευση στατιστικών για το εξωτερικό εμπόριο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Κυρώσεις

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαγορεύουν τις εισαγωγές των ΗΠΑ από ή τις εξαγωγές στις λεγόμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (LNR). Δύο ημέρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων από τις δύο περιοχές.

Η Τουρκία δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που υποστηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια