Σε ένταση της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει προχωρήσει η Ινδία σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διακοπές που προκαλούνται από τη χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και καθώς η αυξημένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση ενέργειας που έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Είναι ασυνήθιστο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία να αυξάνεται τον Αύγουστο, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες λόγω του ετήσιου μουσώνα που εκδηλώνεται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Η ζήτηση συνήθως κορυφώνεται τον Μάιο, όταν οι Ινδοί χρησιμοποιούν κλιματιστικά για να αντέξουν τη ζέστη και οι βιομηχανίες λειτουργούν χωρίς διακοπές που σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις.

Ινδία: Σε «λειτουργία αναμονής» το διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη

Ωστόσο, ο πιο ξηρός Αύγουστος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 162,7 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Reuters και που βασίζεται σε δεδομένα από τον ομοσπονδιακό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Grid India.

Το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε στο 66,7% τον Αύγουστο – το υψηλότερο για τον συγκεκριμένα μήνα εδώ και έξι χρόνια. Οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πτώση του μεριδίου της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή στο 14,8%, σε σύγκριση με 18,1% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη χρήση άνθρακα επικαλούμενη τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές σε σύγκριση με πλουσιότερες χώρες και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Χαμηλές εισαγωγές

Παρά την υψηλότερη ζήτηση για άνθρακα, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μείωσαν τις εισαγωγές κατά 24% σε 17,85 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους που έληξε τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, λόγω της αύξησης της παραγωγής κατά 10,7% από την κρατική Coal Ινδία.

Οι χαμηλότερες εισαγωγές από τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα του ρυπογόνου καυσίμου στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, διατήρησαν τις παγκόσμιες τιμές θερμικού άνθρακα σε πτώση τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτές και αξιωματούχοι του κλάδου αποδίδουν τη μεγαλύτερη χρήση ενέργειας στους αγρότες που χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την άρδευση των χωραφιών λόγω ανεπαρκούς βροχής, διαλείπουσας χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξημένης ζήτησης ψύξης λόγω των υψηλότερων από το συνηθισμένο θερμοκρασιών.

«Δεδομένης της ήδη πιεσμένης κατάστασης της προσφοράς, καθώς η κακή περίοδος των μουσώνων τον Αύγουστο οδήγησε σε υψηλή ζήτηση από τον αγροτικό τομέα και η παραγωγή ενέργεια από τα αιολικά έχει μειωθεί, όλα αυτά έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης ενέργειας EMA Solutions.
Η αιχμή της ζήτησης της Ινδίας – η μέγιστη ισχύς που απαιτείται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – αυξήθηκε σε ρεκόρ 243,9 γιγαβάτ (GW) στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Grid India, υπερβαίνοντας τη διαθέσιμη χωρητικότητα κατά 7,3 GW.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε της ζήτησης κατά 780 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία, σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο από τον Απρίλιο του 2022, όταν η Ινδία αντιμετώπισε τις χειρότερες διακοπές ρεύματος των τελευταίων εξήμισι ετών.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα τον Σεπτέμβριο θα είναι σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, παρέχοντας πιθανώς κάποια ανάπαυλα στους φορείς εκμετάλλευσης κοινής ωφελείας.

Οι προκλήσεις των ΑΠΕ

Το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή αυξήθηκε στο 74,2% το οκτάμηνο που έληξε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Grid India, σε σύγκριση με 72,9% την ίδια περίοδο πέρυσι και σε τροχιά για τρίτη συνεχόμενη ετήσια αύξηση. Το μερίδιο των υδροηλεκτρικών μειώθηκε από 10,9% σε 9,2%.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά περισσότερες από 108 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες φέτος, υποβαθμίζοντας μια αύξηση περίπου 16 δισεκατομμυρίων στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία απέτυχε να πιάσει τον στόχο να εγκαταστήσει 175 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2022 και έκτοτε έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα από ηλιακή και αιολική ενέργεια, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και βιοενέργεια – στα 500 GW έως 2030.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε πάνω από 43 GW επιπλέον ενέργειας που παράγεται από άλλες πηγές – πλην των ορυκτών καυσίμων – σχεδόν τριπλάσια ποσότητα από τη μέση προσθήκη ενέργειας παραγόμενης εκτός ορυκτών καυσίμων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια