«Η Ουκρανία θα πρέπει να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από την Πολωνία». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρόεδρος, εν μέσω μιας εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ των χωρών για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Ουκρανία: Εκνευρισμός στην Πολωνία με το Κίεβο – Στο επίκεντρο τα σιτηρά

Ενώ η Πολωνία παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, οι δύο χώρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για την πρόσφατη επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών από την Πολωνία, η οποία, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, είναι απαραίτητη για την προστασία των αγροτών της.

«Θα ήταν καλό για την Ουκρανία να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από εμάς και να θυμάται ότι είμαστε επίσης χώρα διέλευσης προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Άντρζεϊ Ντούντα στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά από ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Περιορισμοί

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία την Παρασκευή, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει την απαγόρευση των πωλήσεων στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η απαγόρευση εισήχθη αφού οι χώρες αυτές είδαν πλημμύρα φθηνών εισαγωγών από την Ουκρανία.

Ενώ το Κίεβο απηύθυνε έκκληση την Τρίτη για έναν «εποικοδομητικό διάλογο», εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι ήταν η Ουκρανία που έκανε το πρώτο βήμα σε μια εμπορική διαμάχη, καταθέτοντας καταγγελία στον ΠΟΕ.

Ο Ντούντα δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία καταθέσει την καταγγελία, η Πολωνία θα εξηγήσει την κατάσταση ενώπιον του δικαστηρίου.

Υπογράμμισε ότι η απαγόρευση αφορούσε τις εισαγωγές αλλά όχι τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών.

«Ένας άνθρωπος που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνος»

«Υπάρχουν επιχειρηματικοί κύκλοι που έχουν συμφέροντα στην Ουκρανία και θα ήθελαν να πουλήσουν σιτηρά το συντομότερο δυνατό στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό», δήλωσε.

«Θα το παρομοίαζα με κάτι σαν έναν άνθρωπο που πνίγεται. Ένας άνθρωπος που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνος επειδή μπορεί να σε τραβήξει στα βάθη. Μπορεί απλά να πνίξει τον διασώστη», πρόσθεσε με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω