Συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ προκαλούν τα ουκρανικά σιτηρά προκαλεί η απόφαση της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας να αψηφήσουν τις Βρυξέλλες και να διατηρήσουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να περιφρουρήσουν τις τιμές για λογαριασμό των αγροτών τους.
Ρωσία: Πώς επιχειρεί να διαμορφώσει τις τιμές
Χθες Δευτέρα, η Ουκρανία προσέφυγε κατά των τριών χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κάνοντας πράξη προηγούμενη προειδοποίηση του εμπορικού εκπροσώπου της Τάρας Κάτσκα.
Η διαμάχη φαίνεται να προκαλεί ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς, όπως γράφει το Politico, με διπλωμάτες άλλων χωρών της ΕΕ φέρονται να είναι έξω φρενών με την Πολωνία.
Η σύγκρουση δοκιμάζει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και των Βρυξελλών σε μια ευαίσθητη φάση του πολέμου.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν η Κομισιόν αποφάσισε να επιτρέψει τις πωλήσεις ουκρανικών σιτηρών σε ολόκληρη την ΕΕ, τερματίζοντας τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών για πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες είχε εκχωρήσει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους αγρότες από τον ανταγωνισμό με τα φθηνά ουκρανικά σιτηρά.
Μέσα σε λίγες ώρες, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν την απαγόρευση παραβιάζοντας, ουσιαστικά, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Part time σύμμαχοι»
Προφανώς έξαλλος ο γερμανός υπουργός Γεωργίας έκανε λόγο για « “part time” αλληλεγγύη». Όπως είπε προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα, «όταν σε βολεύει, είσαι αλληλέγγυος και όταν δεν σε βολεύει δεν είσαι».
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε, σύμφωνα με το Politico, ότι «δεν πρόκειται πλέον για οικονομικές ανησυχίες, αλλά για εθνικούς πολιτικούς στόχους», δεδομένου ότι τον επόμενο μήνα στην Πολωνία διεξάγονται εθνικές εκλογές. «Το γνωρίζαμε ήδη, αλλά τώρα είναι ανοιχτό και ξεκάθαρο σε όλους», φανερά οργισμένος.
Η διαμάχη στους κόλπους της ΕΕ, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ισοδυναμεί με σύγκρουση στην καρδιά της δυτικής συμμαχίας που υποστηρίζει την Ουκρανία. Πόσο ακόμη μπορεί η ΕΕ (και οι άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας) να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, ενόψει της πολιτικής πίεσης να ενισχύσουν τις εγχώριες οικονομίες τους και —όπως στην Πολωνία— να κερδίσουν ψήφους, αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.
Το ερώτημα, σημειώνει, θα γίνει πιο έντονο καθώς η Ουκρανία, που αποτελεί αγροτική δύναμη, επιδιώκει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
Σήμερα Τρίτη, στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων θα συζητηθεί η πιθανή μελλοντική διεύρυνση του μπλοκ με την αποδοχή της Ουκρανίας και των εθνών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι καλές προθέσεις, ωστόσο, επισκιάζονται από τη συνειδητοποίηση που γίνεται όλο και πιο έντονη, ότι η υποδοχή μιας κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας με περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σημαίνει ότι η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει.
Η αποδοχή της Ουκρανίας ως μέλους της ΕΕ θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο δικαιούχο των γεωργικών επιδοτήσεων της ένωσης, δεδομένης της τεράστιας αγροτικής παραγωγής της, οδηγώντας σε αναγκαστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Από εκεί και πέρα, τίθενται μεγαλύτερα ερωτήματα, όπως το κόστος της ανοικοδόμησης, η περιφερειακή βοήθεια και η ανάγκη μεταρρύθμισης των εσωτερικών διαδικασιών της ΕΕ.
Σε όλες αυτές τις συζητήσεις, τα υπάρχοντα κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να χάσουν ισχύ και χρήματα από την Ουκρανία.
«Τα σιτηρά είναι το πρώτο μας τεστ», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ