Συνεχίζεται απρόσκοπτα η περισυλλογή των νεκρών ζώων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία, μετά τα εμπόδια που αντιμετωπίστηκαν τις πρώτες ημέρες. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα, όπως αδυναμίας πρόσβασης στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, όπου υπάρχει το εργοστάσιο που γίνεται η καύση. Σήμερα η λειτουργία του είναι απρόσκοπτη όλο το 24ωρο και όλα τα ζώα τα οποία συλλέγονται με ειδικά φορτηγά ψυγεία της εταιρείας που έχει τη σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μεταφέρονται εκεί.

Με υπόδειξη των κτηνιάτρων και της κτηνιατρικής υπηρεσίας επιλέγεται κατά περίπτωση και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής που είναι πιο εύκολη, πιο απλή, είναι κοντά στα σημεία όπου βρίσκονται τα νεκρά ζώα, και φυσικά εφόσον δεν τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμα υπάρχουν σημεία τα οποία είναι μη προσπελάσιμα, λόγω του γεγονότος ότι ακόμα υπάρχουν νερά που δεν έχουν αποτραβηχτεί.

Αποζημιώσεις

Προσπαθούμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αποκατάσταση πρώτα από όλα των ζημιών, την καταβολή των αποζημιώσεων στους ανθρώπους. Και όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε πολλά επίπεδα. Το υψηλότερο είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο πρωθυπουργός μετέβη στο Στρασβούργο, έκανε τις διαβουλεύσεις που έπρεπε να κάνει. Ακολούθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος είναι ακόμη στις Βρυξέλλες.
Το βράδυ επιστρέφει όπου και αυτός έθεσε το ζήτημα σε ό, τι αφορά τον αγροτικό τομέα και θα έχουμε και επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι άμεσα θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, οι προκαταβολές δηλαδή, μέσα στον Οκτώβριο με βάση τις αιτήσεις που θα γίνουν θα δοθούν αυτές οι προκαταβολές».

Από εκεί και πέρα, εξήγησε, θα γίνει ένας σχεδιασμός ολοκληρωμένος, ένα σχέδιο ολιστικό αποκατάστασης ανασύστασης της οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και όχι μόνο της Θεσσαλίας.

Όπως είπε ο κ. Κελέτσης, στη Θεσσαλία βρίσκονται ήδη επιστήμονες σύμβουλοι που ήρθαν από την Ολλανδία, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Για τους αλιείς

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι σε επίσκεψή του στον Βόλο, μετά από αίτημα των αλιέων της περιοχής της Μαγνησίας και της Λάρισας, διαπίστωσε ότι λόγω των φερτών υλικών -και όχι κάποιου προβλήματος με την ποιότητα των νερών για την ώρα- που βρίσκονται στη θάλασσα από τους χειμάρρους και από τα ποτάμια της πλημμύρας, είναι απαγορευτικές οι συνθήκες για την αλιεία.

Ο ίδιος είπε ότι θα γίνει επιχείρηση καθαρισμού καταρχήν των λιμανιών και των αλιευτικών καταφυγίων. Ταυτόχρονα το υπουργείο εξετάζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε το επόμενο διάστημα που οι αλιείς δεν θα ασκούν το επάγγελμα αυτό, να στηριχτούν οικονομικά, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο εισόδημά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης